«Οι απόψεις και οι θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι Ιεράρχες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου.

Η Κυβέρνηση απαντώντας στις κατηγορίες της Εκκλησίας αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, φαίνεται να κινείται σε πιο χαμηλούς τόνους:

Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού

Με τη δήλωση αυτή η Κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες της Εκκλησίας για δογματισμό αλλά και για «τζιχαντιστική αντιμετώπιση» όπως σημείωσε ο Νίκος Φίλης.

«Σέβομαι την Εκκλησία, αλλά δεν σέβομαι τα φαινόμενα μιας τζιχαντιστικής αντιμετώπισης. Και τέτοια υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κόψουν κεφάλια, αλλά έχουμε διχαστικό και εμφύλιο λόγο. Λόγο εμφυλίου μίσους. Αυτό, λοιπόν, δεν το σέβομαι. Σέβομαι, όμως, την Εκκλησία ως θεσμό» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο «Ε».

Η αντίδραση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο

Οι ιεράρχες, στην πλήρη σύνθεση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Aρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που εστιάζουν και προβάλλουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Στη διαμάχη μάλιστα μπήκε και το Αγιον Ορος, με την Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας να αντιδρά με έντονο τρόπο.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου όρους διερωτάται «αν είναι δυνατόν να καταστρατηγείται ο νόμος του Θεού»  ενώ απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ιερώνυμος: Σταθείτε στο ύψος σας και αποσύρετε το νομοσχέδιο

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας απηύθυνε «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο» για την αλλαγή φύλου στα 15.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Ο πολιτικός κόσμος  να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία