Τα μέτρα για τον κορονοϊό διαρκώς αυξάνονται καθώς είναι αναγκαίο να περιοριστεί η εξάπλωσή του και να μπορεί να ελεγχθεί. Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, η ανακοίνωση από το Σταύρος Νιάρχος. Τι θα γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια. 

Μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας σε γυμναστήρια, θέατρα, σινεμά, παιδότοπους… κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μεδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και τις 30 Μαρτίου.

Ασφαλώς, θα υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης αλλά μέχρι και τις 30 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά. Την ίδια στιγμή, δόθηκαν οδηγίες για την καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση, ανακοίνωση εξέδωσε και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ειδικότερα, το ΚΠΙΣΝ ανακοινώνει ότι αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του (συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια, αθλητικά προγράμματα, ξεναγήσεις) για δύο εβδομάδες, δηλαδή έως και τις 26 Μαρτίου 2020. Επίσης, κλείνει η παιδική χαρά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Το ΚΠΙΣΝ παρακολουθεί πολύ στενά τις οδηγίες και τις εξελίξεις, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του. Θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα αν υπάρξουν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία

Τι θα γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τον κορονοϊό και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. Τα μέτρα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει αρχικά τα μπαρ -έχουν ήδη κλείσει τα κέντρα διασκέδασης- ενώ υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν καφετέριες και εστιατόρια.

Η ανάγκη αυτή δημιουργείται από τη στιγμή που ενώ έκλεισαν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ο κόσμος συνωστίζεται στις καφετέριες και στα εστιατόρια.

Οι συσκέψεις συνεχίζονται και ό,τι αποφασιστεί θα ανακοινωθεί άμεσα.

“Μένουμε σπίτι” | Η viral καμπάνια του υπουργείου Υγείας και η σημασία της

Τα τρία κέντρα επιχειρήσεων για τον κορονοϊό

Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων.

Αυτά -σύμφωνα με το σχέδιο- είναι:

  • Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.
  • Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.
  • Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Αναλόγως το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η ΓΓΠΠ θα μπορεί ακόμη και να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για τη δημόσια υγεία ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάντα μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και φορείς για την υλοποίηση όλων των σχεδίων αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Ματαιώθηκε η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους λόγω κορονοϊού

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη