Κλιμακώνει την ένταση η αλβανική πλευρά. Μετά τα σχόλια του Αλβανού Πρωθυπουργού για όσους πήγαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τώρα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας κηρύσσει ανεπιθύμητους 52 Έλληνες.

Κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι στην Αλβανία 52 Έλληνες που πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα, όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλάει για «οργανωμένες ενέργειες στο βάρος της Αλβανίας», αλλά και για «δηλώσεις ενάντια  στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη».

Μάλιστα, σημειώνει ότι θα απαγορεύεται η είσοδος στην Αλβανία για τα 52 αυτά άτομα, τα οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει.

Αυτοί οι 52 αλλά και άλλοι που ακόμη εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο. Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας

Το ΥΠΕΣ της Αλβανίας αναφέρει ακόμα πως επιθυμεί να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.

Παρόλα αυτά, το αλβανικό ΥΠΕΣ κλείνει την ανακοίνωσή του λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, τον νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας».

Τα σχόλια του Έντι Ράμα για όσους πήγαν στην κηδεία

«Προβοκάτορες κηδειών» για τον Ράμα όσοι πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα. Έτσι χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας όσους βρέθηκαν στην κηδεία του 35χρονου, απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Facebook, ο οποίος τον κάλεσε να «παρέμβει διότι ντροπιαστήκαμε, καθώς έρχονται οι Έλληνες και μας προκαλούν».

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, «το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Όποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου. Και εσείς όμως μην χρησιμοποιείτε τον όρο «Greku» διότι είναι εξίσου αηδιαστικό όσο όταν στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν τη λέξη «shqiptari!»».

Την ίδια στιγμή, ο Έντι Ράμα εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική μειονότητα, οι καλοί άνθρωποι της Μειονότητας στους Βουλιαράτες, δεν είναι «greku», αλλά πολίτες της Αλβανίας, ενώ συνέχισε αφήνοντας αιχμές για άτομα που «βεβηλώνουν τον νεκρό που δήθεν σέβονται».

Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε χαρακτηρίσει «τρελό» και «εξτρεμιστή» τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, λίγες ώρες αφότου εκείνος είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή του με την αλβανική αστυνομία.

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγραψε ο Ε. Ράμα:

«Προβοκάτορες κηδειών» για τον Ράμα όσοι πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα

Photo: Shutterstock