Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις επικίνδυνες παραλίες στο Ιόνιο, μετά την πτώση βράχων στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι τραυματίες απ’ την κατολίσθηση είναι συνολικά επτά ενώ η παραλία παραμένει αποκλεισμένη μέχρι νεωτέρας.

Κι άλλες παραλίες στο Ιόνιο κρίνονται επικίνδυνες, σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο. Ο Ευθ. Λέκκας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

 Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται

Όσον αφορά την κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο κ. Λέκκας είπε πως αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

 Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους. Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου

Αναφορικά με την εν λόγω περιοχή, ο ίδιος είπε πως, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, «έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Επτά οι τραυματίες

Αναφορικά με τους τραυματίες, έγινε γνωστό πως συνολικά επτά συνολικά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, η οποία νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο.

Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο.

Διαβάστε ακόμα:

7 οι τραυματίες απ’ την κατολίσθηση στο Ναυάγιο | Συγκλονιστικό video