Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας με 151 βουλευτές που ψήφισαν “ναι” και 148 “όχι”. «Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα.Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας», ήταν η πρώτη δήλωση του Πρωθυπουργού μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Συνολικά στη διαδικασία, ψήφισαν 299 βουλευτές, οι 151 ψήφισαν «ναι», οι 148 «όχι» και ουδείς παρών. Να σημειωθεί πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης έστειλε επιστολή με αρνητική ψήφο αλλά δεν έγινε δεκτή βάσει του κανονισμού, καθώς στην επιστολή αναφέρθηκε πως «θα ψήφιζε όχι».

Να σημειωθεί πως “ναι” ψήφισαν ο κ. Κόκκαλης και η κα Κουντουρά με επιστολή καθώς βρίσκονται στην Κίνα, “ναι” ψήφισε επίσης και οι κκ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία το πρωί της Τετάρτης υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό και δεν έγινε δεκτή, ψήφισε όπως ήταν αναμενόμενο θετικά.

Απ’ την άλλη, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και μέχρι πρότινος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ψήφισε όπως ήταν αναμενόμενο “όχι”, ενώ κατά την ομιλία του δήλωσε πως ψηφίζει “όχι” και αυτό αφορά μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι για την πορεία της Κυβέρνησης.

Πλέον, αφού η Κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα φέρει μέσα στις επόμενες μέρες την Συμφωνία των Πρεσπών προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια.

Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε δύο μέρες και έγινε σε υψηλούς τόνους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αιχμές και αλληλοκατηγορήθηκαν ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως η ψηφοφορία και η ψήφος εμπιστοσύνης αφορούσε την εμπιστοσύνη να συνεχίσει η Κυβέρνηση και να ολοκληρώσει την θητεία της και δεν αφορά τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ καθώς για αυτήν θα ακολουθηθεί ξεχωριστή διαδικασία, βάσει του κανονισμού.

Διαβάστε τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού στη Βουλή:

Τσίπρας: Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που μάτωσε

Photo: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ