Κεφάλαιο πινακίδες, ήρθε η καθιερωμένη πλέον εποχή κατάθεσης πινακίδων για να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες τους το βάρος των τελών κυκλοφορίας. Πως και μέχρι πότε μπορείς να τις καταθέσεις. Το χαράτσι των 30 ευρώ.

Πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας βρίσκονται στα ράφια των εφοριών σ’ ολόκληρη την χώρα, ενώ περίπου 800.000 ιδιοκτήτες κινούν παράνομα τα οχήματά τους καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας παλαιότερων ετών και παράλληλα δεν έχουν ασφάλεια αλλά ούτε τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο. Μόλις πριν από 2 χρόνια, το 2015, κατατέθηκαν περίπου 70.000 πινακίδες κυκλοφορίας, το 2014 πάνω από 100.000, το 2013 περίπου 135.000, το 2012 πάνω από 365.000, το 2011 περίπου 205.000 και το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Τι θα γίνει φέτος;

Με στόχο να γλιτώσουν τα υπερβολικά Τέλη Κυκλοφορίας, τα υπέρογκα τεκμήρια αλλά και τον παράλογο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικία έως 10 έτη, αναμένεται να γεμίσουν οι ουρές στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ΙΧ που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους έχουν περιθώριο μέχρι και την τελευταία ημερομηνία που έχει δοθεί για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2017, σε περίπτωση που δοθεί παράταση για τα Τέλη τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας.

Να θυμίσουμε πως  τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου να τα εξοφλήσουν με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών ή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά ώστε να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

Το χαράτσι των 30 ευρώ

Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του για διάστημα 2 συνεχόμενων ετών τότε για να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30 ευρώ!

Ο λόγος σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εστιάζεται στο γεγονός πως οι Εφορίες θα καταστρέφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος 2 ετών των πινακίδων κυκλοφορίας στις αποθήκες τους.

Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

  1. την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
  2. τις πινακίδες κυκλοφορίας
  3. φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
  4. απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του περασμένου έτους
  5. υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
  6. αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.