Σοβαρές κατηγορίες ότι η Ρωσία ήταν πίσω απ’ το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία, πίσω από την συντριβή του MH17 με 298 νεκρούς, ένα δυστύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο. Ολλανδία και Αυστραλία κατηγορούν την Ρωσία.
Κατηγορίες ότι η Ρωσία ήταν πίσω απ’ το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία, την κατάρριψη του MH17, διατυπώνουν τώρα, 4 χρόνια μετά, η Ολλανδία και η Αυστραλία.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών αερογραμμών από πύραυλο πάνω από τη Ουκρανία το 2014, όπως ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Ολλανδίας.
όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά από έρευνες που έγιναν για το πολύνεκρο δυστύχημα, από το οποίο τα περισσότερα θύματα ήταν από την Ολλανδία και την Αυστραλία, η ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία για τη συμμετοχή της στο δυστύχημα, καθώς ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική βάση.
Η Ολλανδία και η Αυστραλία ζήτησαν από την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17
Η Ρωσία έχει πολλές φορές στο παρελθόν αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες της ολλανδικής ομάδας ερευνητών, ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει ούτε ένα σύστημα πυραύλων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που να έχει διασχίσει ποτέ τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την ομάδα ότι αγνοεί και απορρίπτει τους αυτόπτες μάρτυρες από τις κοντινές ουκρανικές κοινότητες.
Τι ακριβώς ανακάλυψε η έρευνα;
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατάρριψη του MH17 έγινε από ένα ρωσικής καταγωγής βλήμα Buk, το οποίο προμήθευε η 53η αντιπυραυλική ταξιαρχία της χώρας στο Kursk. Η πτήση MH17 έφυγε από το Άμστερνταμ στις 17 Ιουλίου 2015 σε μια εποχή όπου η σύγκρουση μεταξύ φιλορωσικών και ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν στο αποκορύφωμά της.
Η διαδρομή της πτήσης του MH17 είχε θεωρηθεί ασφαλής παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις ικανότητες πυραύλων των ανταρτών. 30 μίλια από τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας έχασε επαφή με το MH17. Σύντομα, προέκυψε ότι είχε πέσει στην περιοχή Donetsk, περιοχή που ελέγχεται από φιλορωσικές δυνάμεις.
Τι απαντά τώρα η Μόσχα;
Η Ρωσία από τη μεριά της απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της στη συντριβή του MH17 στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν δέχεται, ούτε εμπιστεύεται τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας για τη συντριβή του MH17, καθώς δεν της επιτρέπεται να συμμετέχει σε αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Διαβάστε επίσης:
Τρόμος στον αέρα- Οι συντριβές αεροσκαφών που συγκλόνισαν τον κόσμο (Photos)