Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Τσεσμέ

LIKE US ON FACEBOOK

Από 2 Ιουνίου ξεκινάει ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας στη γραμμή Λαύριο-Τσεσμέ.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Τσεσμέ θα είναι καθημερινή, ενώ η διάρκεια του δρομολογίου υπολογίζεται στις επτά ώρες και φυσικά θα μειώσει αισθητά τον χρόνο μετάβασης από την Ευρώπη προς την Τουρκία για μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών και οδηγών φορτηγών.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ονομάζεται «Aegean.Sea.Ways» κι έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Bülent Ipek, ενώ την εκπροσώπηση της εταιρείας στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ΣΤΕΦΜΑΡ ΕΠΕ, με επικεφαλής τον Στέφανο Καρακάνη.

Με την καθιέρωση της συγκεκριμένης γραμμής, οι αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας επιδιώκουν να μειώσουν την κυκλοφοριακή πυκνότητα στις συνοριακές πύλες των δύο χωρών, βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

Ο κ. Καρακάνης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση που αναμένεται να ξεκινήσει τα δρομολόγιά της από τις 2 Ιουνίου, ανέφερε ότι στόχος είναι η γραμμή να μείνει ενεργή όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

Η πρόταση για την υλοποίηση του εγχειρήματος έρχεται από παλιά και πριν ακόμα υποβάλει ανάλογη πρόταση η Helenic Seaways για τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Μυτιλήνη και τη Σμύρνη. Αρχικά το σχέδιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης προέβλεπε ως λιμάνι εξόδου και εισόδου τη Ραφήνα, ωστόσο, οι τελωνειακές διαδικασίες δεν ήταν οι κατάλληλες, ενώ υπήρχε και πρόβλημα χώρου, λόγω συσσώρευσης πολλών γραμμών της ακτοπλοΐας

Μιλώντας για τη φιλοσοφία της γραμμής, είπε ότι στόχος είναι να εξυπηρετηθεί ένας μεγάλος όγκος φορτηγών, επιβατών και τουριστών από την Ευρώπη προς την Τουρκία και το αντίστροφο.

Έως τώρα περίπου 440.000 φορτηγά από την Τουρκία και 300.000 από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη, ακολουθούσαν διαδρομές μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Εγνατίας Οδού για την Ηγουμενίτσα, με μεγάλη ταλαιπωρία και με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού κόστους

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ένας οδηγός φορτηγού ή τουρίστας ή επιβάτης, φθάνοντας από την Ανκόνα, συνήθως έβγαινε με το πλοίο στην Ηγουμενίτσα, διανύοντας από εκεί περίπου 600 με 700 χιλιόμετρα μέσω της Εγνατίας Οδού, με μία αναμονή στα τουρκικά σύνορα 6 με 7 ώρες τον χειμώνα, χρόνος που το καλοκαίρι μπορεί να έφθανε τις 12 ώρες για να φθάσει στη Σμύρνη ή πιο βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα μετά από 6 έως 10 ώρες επιπλέον οδήγησης.

Όμως, τώρα με τη νέα γραμμή μέσω Λαυρίου ένας επιβάτης, τουρίστας, οδηγός φορτηγού θα μπορεί σε 1,5 μέρα από την Ανκόνα και μέσω Πατρών-Λαυρίου να βρίσκεται στη Σμύρνη.

Το πλοίο μπορεί δε να εξυπηρετεί 1.200 επιβάτες, 300 οχήματα και 40 φορτηγά σε κάθε δρομολόγιο. Θα φεύγει από τη Σμύρνη στις 07:00 και θα είναι στο Λαύριο στις 14:00, ενώ θα φεύγει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το Λαύριο για να φτάνει στη 01:00 τη νύχτα στο Τσεσμέ.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved