παιδιά είναι το μέλλον μας, τα παιδιά είναι η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και γι’ αυτό σήμερα τιμάμε όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου!

Η Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού αποτελεί μια υπενθύμιση για την υποχρέωση και την υπόσχεσή μας απέναντι σ’ αυτά τα νέα κι ευάλωτα πλάσματα που φωτίζουν τον κόσμο μας!

Η συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς αποτελεί την ημέρα της διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η παγκόσμια ημέρα του παιδιού θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1954 ενώ σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 1959, ο Οργανισμός Ηνωμένων υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Τριάντα χρόνια αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, ο ΟΗΕ ενέκρινε τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Στην Ελλάδα, η Σύμβαση κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις συγκεκριμένες μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • «Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο)».

Από το 1990, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού σηματοδοτεί επίσης την επέτειο της ημερομηνίας που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τόσο τη Δήλωση όσο και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σύμφων με τον ΟΗΕ, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού προσφέρει στον καθένα την ευκαιρία να υποστηρίξει, να προωθήσει και να γιορτάσει τα δικαιώματα των παιδιών.

Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, ο ΟΗΕ ζητεί από πολίτες, σχολεία και επιχειρήσεις να «βαφτούν» μπλε, προκειμένου να συνδράμουν στην οικοδόμηση ενός κόσμου στον οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο και να ζει με ασφάλεια.

Ο ΟΗΕ καλεί το κοινό «να γίνει μπλε» (#GoBlue) μέσα από τις εξής δράσεις, μεταξύ άλλων:

  • Φορώντας μπλε ρούχα ή αξεσουάρ και δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • Μεταμορφώνοντας σε μπλε, για μία ημέρα, την ιστοσελίδα ή τη σελίδα του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Στο πλαίσιο της ημέρας, σημαντικά μνημεία σε πολλές γωνιές του πλανήτη θα φωτιστούν με μπλε χρώμα.

Σημειώνεται πως το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο σ’ όλα τα παιδιά!

Διαβάστε ακόμα:

Δύο ώρες με παιδιά με ψυχικές ασθένειες