Ενώπιον του Κογκρέσου ο CEO του Facebook. Η κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι διήμερη (Τρίτη και Τετάρτη) και αφορά την υπόθεση της Cambridge Analytica .«Ήταν λάθος μου και λυπάμαι» δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η κατάθεση Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε ενώ έξω απ’ το Κογκρέσο είχε μαζευτεί πλήθος διαδηλωτών. Στην αρχή της απολογίας του, ο CEO του Facebook δήλωσε πως «ήταν λάθος μου και λυπάμαι. Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε μια «θερμή» υποδοχή από δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο CEO του Facebook έφθασε στο αερικανικό Κογκρέσο υπό το καθεστώς αυστηρής φρούρησης με δεκάδες δημοσιογράφους να τον περιμένουν μέσα στην αίθουσα.

Όπως παρατήρησαν ορισμένα ΜΜΕ, ο Ζούκερμπεργκ άλλαξε ορισμένα σημεία απ’ την κατάθεσή του που είχε δοθεί νωρίτερα στην δημοσιότητα. Η εισαγωγική του τοποθέτηση συνοψίζεται ως εξής:

Δεν αρκεί να συνδέουμε μόνο τους ανθρώπους, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές, δεν αρκεί να δίνουμε στους ανθρώπους μια φωνή, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν την χρησιμοποιούν για να βλάψουν άλλους ή να διαδώσουν fake news. Για να δώσουμε στους ανθρώπους τον έλεγχο των πληροφοριών τους, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι developers προστατεύουν τα δεδομένα τους. Έχουμε την ευθύνη να μην κατασκευάζουμε μόνο εργαλεία, αλλά να διασφαλίζουμε ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για καλό. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να πετύχουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, αλλά είμαι αποφασισμένος να κάνω το σωστό. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο προστατεύουμε τις πληροφορίες των ανθρώπων και διασφαλίζουμε τις εκλογές σ’ όλο τον κόσμο

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρόσθεσε στη συνέχεια πως η κορυφαία προτεραιότητά του ήταν πάντα η κοινωνική αποστολή της σύνδεσης των ανθρώπων, «να οικοδομούμε κοινότητα και να φέρνουμε τον κόσμο πιο κοντά. Οι διαφημιζόμενοι και οι προγραμματιστές δεν θα πάρουν ποτέ προτεραιότητα σε αυτό το διάστημα εφόσον διοικώ το Facebook», διαβεβαίωσε.

Οι αμερικανικές εκλογές

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε πως υπήρξε συνεργασία με την καμπάνια του Τραμπ, όπως και μ’ άλλες καμπάνιες. «Συνεργαστήκαμε, βοηθήσαμε την καμπάνια του Τραμπ συνολικά, όπως κάναμε και με άλλες καμπάνιες. Μπορώ να δώσω οδηγίες στην ομάδα μου για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε».

Ο ιδρυτής του social media είπε πως ένα από αυτά που μετανιώνει περισσότερο είναι «πως συνειδητοποιήσαμε πολύ αργά τις επιχειρήσεις των Ρώσων το 2016» εκτιμώντας πως υπήρξε ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Το Facebook συλλέγει τα δεδομένα των SMS

Κατά την κατάθεσή του, ο CEO του Facebook επιβεβαίωσε πως όταν χρήστες του Messenger χρησιμοποιούν την εφαρμογή και για τα SMS τους από το κινητό τους τηλέφωνο, «η εταιρία συλλέγει τα δεδομένα των μηνυμάτων αυτών που αποστέλλονται μέσω κινητού».

Ερωτηθείς από τον Γερουσιαστή αν το Faebook έχει το, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε πως δεν το βλέπει με αυτόν τον τρόπο.

«Νομίζω πως η πραγματική ερώτηση είναι αν θα υπάρξει σωστή ρύθμιση του διαδικτύου, όχι αν θα ρυθμιστεί τελικά το ίντερνετ μονοπώλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις.

Για τη γενοκτονία στη Μιανμάρ

Ο γερουσιαστής ρώτησε τον CEO του Fcebook για τον ρόλο που έπαιξε το μέσο στη γενοκτονία στη Μιανμάρ, αναφερόμενος σε αναρτήσεις μίσους.

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε πως ό,τι συνέβη στη Μιανμάρ ήταν μια τρομερή τραγωδία και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα. Η εταιρεία, όπως δήλωσε ο κ. Ζούκερμπεργκ προσλαμβάνει δεκάδες περισσότερους αναθεωρητές περιεχομένου, καταγράφει λογαριασμούς όλων αυτών που κάνουν αναρτήσεις μίσους και θα δημιουργήσει ένας είδος “αλλαγών συγκεκριμένων προϊόντων” στη Μιανμάρ, τα οποία δεν θέλησε να κατονομάσει.

Για την πώληση δεδομένων σε διαφημιστές

Όταν ο γερουσιαστής John Cornyn ρώτησε για την πώληση δεδομένων σε διαφημιστές, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε πως είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι “το Facebook δεν πουλάει δεδομένα” και τόνισε πως απλώς οι διαφημίσεις τοποθετούνται με βάση το ποιους χρήστες θέλουν οι διαφημιστές για να προβάλλουν τις διαφημίσεις τους. «Κανένα δεδομένο δεν “αλλάζει χέρια”» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν γνώριζε τους “όρους” της Cambridge Analytica

Ο γερουσιαστής αναφέρθηκε στους “όρους χρήσης” της Cambridge Analytica με τους οποίους συμφώνησε το Facebook. Στους όρους αναφερόταν ξεκάθαρα πως η εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει τα δεδομένα που θα έπαιρνε από το κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεν γνώριζε τους όρους ούτε εκείνος ούτε κάποιος συνεργάτης. Και όπως δήλωσε κανένας δεν απολύθηκε μετά το σκάνδαλο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε πως η Cambridge Analytica ήταν ένας διαφημιστής το 2015 και γι΄αυτό θα μπορούσε να είχε απαγορευτεί από το Facebook. «Ήταν λάθος που δεν το κάναμε» δήλωσε.

Ο CEO του Facebook κατά την κατάθεσή του τόνισε πως είναι ένα μέσο ουδέτερο, μια πλατφόρμα για όλες τις πολιτικές ιδέες. «Υπάρχει συγκεκριμένο περιεχόμενο που δεν επιτρέπουμε – μίσος, τρομοκρατικό περιεχόμενο, γυμνό» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ συμφώνησε πως είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο.

Ο γερουσιαστήςWhitehouse επικεντρώθηκε στην δυσκολία που θα αντιμετωπίσει το Facebook στην επαλήθευση της πραγματικής πηγής χρημάτων για πολιτικές διαφημίσεις, αναφέροντας πως μια ρωσική επιχείρηση θα μπορούσε απλώς να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία Delaware και μια ταχυδρομική διεύθυνση. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε πως αυτό είναι αλήθεια.

«Αποθηκεύουμε δεδομένα»

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε πως το Facebook αποθηκεύει δεδομένα. Υπάρχουν δύο ευρείες κατηγορίες…περιεχόμενο που ένα άτομα έχει επιλέξει να μοιραστεί και έχει τον πλήρη έλεγχο. Η άλλη κατηγορία είναι δεδομένα που συνδέονται με την σχετική διαφήμιση. «Έχετε τον πλήρη ένοχο και στις δύο» δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερπεργκ.

Ερωτηθείς για τα πόσα αποθηκεύουν κι αν κάθε “κλικ” είναι αποθηκευμένο, ο κ. Ζούκερμπεργκ δήλωσε πως «ναι, αποθηκεύουμε δεδομένα».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεγκ επισήμανε πως το Facebook είναι ασφαλές και αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι το χρησιμοποιεί και ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκεγια ακόμη μια φορά για το πως ξεκίνησε το Facebook από το δωμάτιο του και αυτό μεταφράζεται από πολλούς ως μια προσπάθεια να διαχωρίσει την επιχείρηση του από την “παντοδυναμία”.

Τονίζεται πως η κατάθεση Ζούκερμπεργκ έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, η οποία υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Τα βήματα για να δεις αν ο λογαριασμός σου ανήκει στη λίστα της Cambridge Analytica:

  • Βήμα 1ο: Κλικάρετε το εικονίδιο του κέντρου βοήθειας που βρίσκεται στη βασική μπάρα δεδομένων, στο άνω μέρος της οθόνης.
  • Βήμα 2ο: Επιλέξτε «κέντρο βοηθείας».
  • Βήμα 3ο: Γράψτε στην αναζήτηση που υπάρχει «Cambridge Analytica».
  • Βήμα 4ο: Επιλέξτε «πώς θα ξέρω αν τα στοιχεία μου κοινοποιήθηκαν στην Cambridge Analytica».

Αν δεν ανήκετε στη λίστα, τότε θα δείτε το εξής μήνυμα: «Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας δεν συνδέθηκαν με την Cambridge Analytica μέσω της εφαρμογής This is your digital life».

Διάβασε ακόμα:

Έτσι θα μάθεις εάν χρησιμοποιήθηκαν τα προσωπικά σου δεδομένα στο σκάνδαλο του Facebook

Photo: ANDREW HARNIK/AP/REX/SHUTTERSTOC