Στη φάση της αξιολόγησης βρίσκεται η ΕΔΕ για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η ΕΔΕ για την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αφού ολοκληρώθηκε, κατατέθηκε στο ΓΕΕΘΑ, και πλέον αξιολογείται. Τονίζεται πως την πρώτη φορά που κατατέθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ, το ΓΕΕΘΑ το επέστρεψε μαζί μ’ ένα ερωτηματολόγιο 14 σελίδων.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, η πρώτη αίσθηση που υπάρχει για τα όσα περιλαμβάνει η ΕΔΕ, είναι πως τα πιο ενδιαφέροντα από τις καταθέσεις που υπάρχουν είναι αυτά που έχουν ειπωθεί από τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι την πρώτη φορά που κατατέθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ, το ΓΕΕΘΑ το επέστρεψε μαζί με ένα ερωτηματολόγιο 14 σελίδων. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν προκύπτει ότι οι πολλές ερωτήσεις που είχε υποδείξει το ΓΕΕΘΑ δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς.

Έχουν περάσει ήδη 161 ημέρες από την σύλληψη των στρατιωτικών μας. Η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα που ο Ερντογάν αρνείται να απελευθερώσει, έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να μην φαίνεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με άλλα κράτη.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά ν’ απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με το δικαστήριο να έχει πει συνεχόμενα «όχι» στα αιτήματα για αποφυλάκιση που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε όσα είχαν πει οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην τελευταία τους κατάθεση ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Τουρκίας:

Με φυλάκιση 2 ετών κινδυνεύουν οι Έλληνες στρατιωτικοί | Τι κατέθεσαν