Η θερμοκρασία των ωκεανών σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2019, όπως αναφέρει η νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Καταστρέφουμε το σπίτι μας και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θερμοκρασία των ωκεανών δεν είναι ότι απλώς ανεβαίνει, αλλά η άνοδος γίνεται όλο και πιο γρήγορη συνεχώς.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως τα τελευταία 10 χρόνια ήταν τα πιο θερμά στην ιστορία για τις θερμοκρασίες των ωκεανών, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σημειωθεί πολλαπλά ρεκόρ.

Οι 14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», εκτίμησαν ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα. Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι μη αμφισβητήσιμη και συνιστά περαιτέρω απόδειξη για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο πέρα από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων ρύπων

Όταν έκαναν σύγκριση της περιόδου 1987-2019 με την περίοδο 1955-1986, διαπίστωσαν μία αύξηση κατά περίπου 450% στην ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, δηλαδή η θερμοκρασία των θαλασσών ανεβαίνει στην εποχή μας με υπερτετραπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες.

Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας καταλήγει στους ωκεανούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που πρόκειται να ακολουθήσει

Και πώς προκλήθηκε η αύξηση στη θερμοκρασία των ωκεανών;

Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από 4% αύξησε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στην ξηρά.

Τι συμβαίνει όταν θερμαίνονται οι θάλασσες; Διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.

Διαβάστε ακόμα:

Η τεράστια “σχεδία”- μυστήριο που πλέει στον Ειρηνικό ωκεανό (Video)

Photo: Pexels