Καταπέλτης το πόρισμα για τη Μάνδρα για Δούρου και δήμους

LIKE US ON FACEBOOK

Καταπέλτης το πόρισμα για τη Μάνδρα για Δούρου και δήμους.Οι καθυστερήσεις και τα αυθαίρετα που οδήγησαν στον θάνατο 25 ανθρώπων και σε ανυπολόγιστες καταστροφές. Όσα αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Τι αναφέρεται στο πόρισμα για τη Μάνδα και πού αποδίδονται ευθύνες; Μια θεομηνία για την οποία δεν υπήρχε καμία αντιπλημμυρική υποδομή, παρά το γεγονός ότι ο κώδωνας του κινδύνου είχε κρούσει ήδη από το 2015, όταν η Μάνδρα Αττικής είχε πλημμυρίσει ξανά, περιγράφει στη διάταξή της η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, επισημαίνοντας ότι μπορεί οι αποφάσεις για τα έργα να ελήφθησαν, ωστόσο οι διαδικασίες υλοποίησης αποδείχθηκαν πιο χρονοβόρες απ’ότι θα έπρεπε.

Οι πλημμύρες στη Μάνδρα είχαν ως αποτέλεσμα 25 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, 13 ακόμη να τραυματιστούν ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι καταστροφές. Η εισαγγελική διάταξη, με την οποία απαλλάσσονται πέντε άτομα, ενώ για ακόμη 11 πρόσωπα κρίθηκε πως οι μηνυτήριες αναφορές ήταν αβάσιμες, είναι καταπέλτης ως προς τις ευθύνες των αρμοδίων φορέων, εννέα εκπρόσωποι των οποίων διώκονται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς δεν επιτάχυναν τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στο πότισμα στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας – Νέας Πέραμου – Ελευσίνας, δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατ’επείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδιως τα έτη 2014 -2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά στην ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κρίσιμοι δηλαδή παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων (είτε λόγω κατασκευής, είτε λόγω μη καθαρισμού/ συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες) αλλά και η πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας. Ήτοι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων όπως καταγράφεται από το 2014 και εντεύθεν ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και την υπάρχουσα ωριμότητα των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων

Παράλληλα, στο πόρισμα των 60 σελίδων αναφέρονται και ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Η αστική περιοχή της Μάνδρας είναι χτισμένη μέσα στη φυσική ροή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης\Κατσιμίδη χωρίς να υπάρχει διευθέτηση της κοίτης του ρέματος ή οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά μέτρα στην περιοχή αυτή και με φραγμένο τον υπόγειο αγωγό της οδού Καραπούλη παρά τις πλημμύρες του έτος 2015, γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην επίσπευση της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής,
  • Η φυσική ροή του ρέματος Σούρες παρεμποδίζεται σε διάφορα σημεία από ιδιωτικές αλλά και δημοτικές εγκαταστάσεις,
  • Υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στα δυτικά και στα βόρεια της αστικής περιοχής της Μάνδρας που διασχίζουν τα ρέματα χωρίς καμία διευθέτηση κοίτης ή τεχνικό έργο και
  • Διαπιστώθηκαν παραλείψεις ως προς τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των υδατορευμάτων από την αρμόδια Περιφεριακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Οι καθυστερήσεις

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλης της Μάνδρας από την πλημμύρα. Ωστόσο, η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας.

Το γεγονός πως ακόμη και αρμόδιοι φορείς χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως «θεομηνία» , σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την  έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, «τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεως τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

Τα αυθαίρετα

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου καταγράφει και τις περιπτώσεις όπου μέσα στα ρέματα είχαν κατασκευαστεί αυθαίρετα κτίσματα, ανάμεσά τους και ένα του δήμου Μάνδρας.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά:

  1. Εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αιγάλεω με ψευδές ως προς την αποτύπωση του διερχόμενου εντός ιδιοκτησίας ρέματος τοπογραφικό. Αποτέλεσμα ήταν να μη διαπιστωθεί από την αρμόδια υπηρεσία η διέλευση του ρέματος «Σούρες» εντός της ιδιοκτησίας και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια για ανέγερση του βιομηχνικού κτιρίου με τμήμα του ακριβώς επάνω στο διερχόμενο ρέμα.
  2. Ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο, που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν. Με διαχρονικές επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκτηση των παραρεμάτιων περιοχών.
  3. Ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε πολεοδομία Ελευσίνας και Αιγάλεω εξέδωσαν αντίστοιχες άδειες, οι οποίες ανακλήθηκαν λόωο υποβολής ψευδών στοιχείων.

«Η Υπηρεσία Δόμισης των εμπλεκόμενων Δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, αφού δεν ενημέρωσαν ή κατήγγειλαν τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες με την επισήμανση ότι κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές όπως βιομηχανικά κτήρια, το αμαξοστάσιο Δήμου Μάνδρας κλπ με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά της πόλεως της Μάνδρας

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων στη Μάνδρα

Photo:EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved