Οι κόντρες και οι επιθέσεις καλά κρατούν καθώς η μια Αρχή επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη όσον αφορά στη διαχείριση των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική. Καταγγελία του Δήμαρχου Ραφήνας για πλαστά έγγραφα.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε καταγγελία του Δημάρχου Ραφήνας για πλαστά έγγραφα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Μπουρνούς υποστήριξε ότι κατά την κατάθεση που έδωσε τη Δευτέρα στην ανακρίτρια του παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα, τα οποία φέρουν την υπογραφή της Συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννας Τσούπρα. Απ’ τη μεριά της η κα Τσούπρα το αρνείται.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρνούς, πρόκειται προφανώς για την αναπληρώτρια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία προσκόμισε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι συνεδρίασε Συντονιστικό Όργανο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, το οποίο όπως λέει δεν συνεδρίασε ποτέ.

Αυτοί είναι πολλοί και εγώ είμαι ένας, αλλά έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου, θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιος θα πάει φυλακή

Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Ραφήνας στο συγκεκριμένο έγγραφο φαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που υποστηρίζει πως δεν έγινε ποτέ, συμμετείχε τόσο ο Δήμαρχος Διονύσου, όσο και ο ίδιος, στον οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής.

«Αναφέρεται ότι μου έδωσαν προφορική εντολή εκκένωσης», υπογράμμισε διαψεύδοντας ότι είχε λάβει τέτοια εντολή. Μάλιστα, είπε πως ο δικηγόρος του θα καταθέσει μηνύσεις, καθώς επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες.

Όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια….Δεν έχω έλεγχο μια κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο. Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες, όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς

Ερωτηθείς για το αν γνώριζε για τους νεκρούς, ο κ. Μπουρνούς σχολίασε ότι ήξερε από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν εγκλωβισμένος στο Μάτι.

«Όταν η φωτιά πέρασε στο Μάτι, οι πυροσβέστες πήγαν και άραξαν στην ασφάλεια και εγώ πήγα μέσα κι έβλεπα τον κόσμο να καίγεται. Τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας έσωσαν πολύ κόσμο στο Κόκκινο Λιμανάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απ’ τη μεριά της, η κα Τσούπρα διαψεύδει πάντως τον Δήμαρχο και ως μάρτυρες της συνεδρίασης που καταγγέλλει ο Β.Μπουρνούς ότι δεν έγινε, επικαλείται τους Δημάρχους Διονύσου και Μαραθώνος.

Ο Δήμαρχος Διονύσου απ’ τη μεριά του επιβεβαίωσε ότι στάλθηκε μήνυμα (sms) για την συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά έφυγε προτού αυτή ολοκληρωθεί. Ο Διονύσης Ζαμάνης είπε επίσης ότι, ο Β.Μπουρνούς δεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση.

Στις 19:08 το Λιμενικό είχε ενημερώσει για νεκρούς

Μια ακόμα σημαντική είδηση, την οποία δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος, αναφέρει πως από τις 19:08 το απόγεμα της Δευτέρας το Λιμενικό είχε ενημερώσει για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Στο σήμα το οποίο εστάλη 4,5 ώρες, πριν την έναρξη της σύσκεψης στο συντονιστικό της πυροσβεστικής, με την παρουσία του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι στις 19.08 «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ναυτικό Όμιλο Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα προκύπτει, δε, ότι στις 22:30 το βράδυ ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την συγκεκριμένη έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί.

Διαβάστε επίσης:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το έκτακτο επίδομα για τους πυρόπληκτους