Καπνίζεις στο αυτοκίνητο; Τότε ετοιμάσου να δώσεις τρεις βασικούς μισθούς μαζί με το δίπλωμά σου για έναν μήνα. Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα, το πρόστιμο είναι βαρύ κι ασήκωτο.

Μάλλον θα αναγκαστείς να κόψεις μια για πάντα το κάπνισμα μόλις ακούσεις τα πρόστιμα που επιβάλλονται! Και μεταξύ μας, καλό θα σου κάνει! Κι αν καπνίζεις στο αυτοκίνητο…τα πράγματα είναι ακόμα πιο σκούρα!

Αν είσαι από αυτούς που καπνίζουν στο αυτοκίνητο, τότε μάλλον ετοιμάσου να βάλεις το χέρι σου πολύ βαθιά στην τσέπη. Αν καπνίζεις στο αυτοκίνητο κι έχεις και παιδί κάτω των 12 ετών θα πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο 1.550 ευρώ αλλά και να δώσεις το δίπλωμά σου για έναν μήνα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας, αν καπνίζεις στο αμάξι και στο ΙΧ σου επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ για τον καπνιστή- ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός- το οποίο διπλασιάζεται αν πρόκειται για άτομο που οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων με ανήλικους στο οποίο καπνίζει κάποιος θα επιβάλλεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ένα μήνα, για κάθε παράβαση, ακόμη κι αν δεν την διέπραξαν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος που επιβαίνει στο όχημα.

Στην εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας, ζητείται απ’ τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος.

Έτσι, τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ και για όσους καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρέπεται από 50 έως 500 ευρώ.

Μάλλον αυτή τη φορά θα είσαι πιο προσεκτικός αν δεν θες να δώσεις τρεις φορές τον μισθό σου, πολλές περισσότερες το ενοίκιο σου ή το ένα σου νεφρό!

Η εγκύκλιος απ’ το υπουργείο Υγείας για το κάπνισμα.

Photo: Alamy