Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει συναγερμός. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός, απλώς καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό αλλά και για την γρίπη.

Ένα κρούσμα είναι επιβεβαιωμένο πλέον, στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα. Είναι αναγκαίο όλοι οι πολίτες ν΄ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα απ’το άτομο που έχει προσβληθεί ή μέσα από μολυσμένες επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία ενώ βασίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Τα μέτρα, λοιπόν, της ατομικής υγιεινής είναι περισσότερο σημαντικά από ποτέ.

Οι κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προαστασίας εξέδωσε οδηγό αυτοπροστασίας, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για τον κοροναϊό.

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Υγείας ανέβασε μια σειρά από κανόνες και μέτρα που θέλεις ν’ ακολουθούμε.

 

 

Η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα

Να σημειωθεί πως τα άτομα που νοσούν από Covid-19, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή.

Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του Covid-19 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με ανώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κοροναϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε τον κοροναϊό

Photo: Pixabay