Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και πάλι διψήφιο αριθμό στα νέα κρούσματα στις 20 Ιουνίου, τη στιγμή που στην Ξάνθη γίνεται ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τέθηκε άμεσα σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό επιχειρούν καθημερινά με εντατικούς ελέγχους, ήδη έχουν ξεπεράσει τα χίλια (1.000) τεστς στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, ώστε σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί η συρροή κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ποια τα νέα κρούσματα στις 20 Ιουνίου; 

Ο ΕΟΔΥ σήμερα, 20 Ιουνίου, ανακοινώνει 19 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3256, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

716 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1822 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 100.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 100.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Καμπανάκι για το πιθανό δεύτερο κύμα του ιού από καθηγητή του ΑΠΘ 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τουριστικό κύμα, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αν έρθουν ασυμπτωματικοί τουρίστες στη χώρα.

Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν “χάσουμε” τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα».

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Πιο αυστηροί κι εντατικοί οι έλεγχοι στα πλοία για την τήρηση των μέτρων

Photo: Pixabay