Δεύτερη καμπάνα για βασανιστήρια αστυνομικών σε κρατούμενους στα Γρεβενά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε διάστημα λίγων μηνών.

Σε δεύτερη καταδίκη της χώρας μας για βασανιστήρια αστυνομικών σε κρατούμενους στα Γρεβενά και ελλιπή και μη αντικειμενική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές των καταγγελιών των κρατουμένων, προχώρησε σε διάστημα λίγων μηνών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές 11 (εκ των 22 που προσέφυγαν) Αλβανών και Βούλγαρων κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών οι οποίοι κατήγγειλαν πως στις 13 Απριλίου 2013 σε αιφνιδιαστική έρευνα από αστυνομικούς της ΕΚΑΜ με παρουσία Εισαγγελέα υπέστησαν κακομεταχείριση, με χρήση όπλων ηλεκτροσόκ (Tasers) . Ο έλεγχος έγινε μετά από πληροφόρηση περί ανταρσίας και εξέγερσης των κρατουμένων.

Λίγες μέρες μετά κρατούμενοι υπέβαλαν καταγγελία στο γραφείο του Εισαγγελέα των Γρεβενών, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι αξιωματικοί του ΕΚΑΜ είχαν κάνει υπερβολική χρήση των Tasers (όπλο ηλεκτροσόκ) εναντίον 31 κρατουμένων, τους είχαν κτυπήσει και τους κακοποίησαν προφορικά και τους ανάγκασαν να περπατήσουν στα γόνατα μέχρι την αθλητική αίθουσα των φυλακών, να γυμνωθούν και σταθούν όρθιοι κοιτάζοντας τον τοίχο.

Διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε πειθαρχικό αδίκημα. Τον Νοέμβριο του 2014 ο Εισαγγελέας του Πρωτοδικείου αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να κινηθεί ποινική δίωξη. Τον επόμενο μήνα, ο Εισαγγελέας Εφετών συμφώνησε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Έφεραν μώλωπες και ίχνη

Οι κρατούμενοι διαπιστώθηκε ιατρικά ότι έφεραν μώλωπες και ίχνη δερματίτιδας. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ένδεκα εκ των κρατουμένων είχαν υποστεί κακομεταχείριση καθώς σημείωσε ότι η αστυνομική μονάδα του EΚΑΜ δεν κλήθηκε ξαφνικά να ασχοληθεί με οποιαδήποτε αυθόρμητη ανταρσία φυλακών , συνεπώς οι προσφεύγοντες δεν είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια τυχαίας ενέργειας που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες θα πυροδοτούσαν αντιδράσεις από την αστυνομία αλλά αντιθέτως κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης η οποία είχε προγραμματιστεί και επαρκώς προετοιμαστεί όσον αφορά την αξιολόγηση των κινδύνων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει τη χρήση βίας με επιχειρήματα σχετικά με τη γενική ασφάλεια στη φυλακή.

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος πολίτη από πυροβολισμό αστυνομικού. Νόμιμη η χρήση βίας;