Για το plan B για το Σκοπιανό, αλλά και το θέμα με τις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα μίλησε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει το plan Β για την ΠΓΔΜ, αλλά δεν το εγκρίνει. Τόνισε συγκεκριμένα πως το plan B που παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του για την ΠΓΔΜ ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όμως, δεν το εγκρίνει.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε πως παρουσίασε αυτή τη θέση στις ΗΠΑ ως κυβερνητικός εταίρος και ξεκαθάρισε ότι δεν θα τη στηρίξει στη Βουλή.

«Εγώ πάω στο State Department προσέρχομαι ως υπ. Αμυνας και έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι εμάς αυτή η συμφωνία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της Κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω αν έρθει στη Βουλή», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε πως την εναλλακτική πρόταση την γνωρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως πολιτική.

Θα ήταν μια πρόταση αν η συμφωνία δεν προχώραγε είτε από εμάς είτε από αυτούς

Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Καμμένου για το ταξίδι στις ΗΠΑ:

«Ήταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι, πιστοποιήθηκε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και προς τα νότια και προς τα βόρεια. Θέλω να σας πω ως υπουργός Αμυνας ότι αυτά που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, για την αναβάθμιση για την άμυνα της χώρας.

Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια της περιοχής. Περιμένουν ότι η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο.

Με τον Πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Η Κυβέρνηση δημιουργήθηκε για τρεις κοινούς σκοπούς: Έξοδος από τα μνημόνια, καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Ποτέ δεν είπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ταυτιστήκαμε ιδεολογικά. Είπαμε να συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ σε μια Κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης. Εμείς δεν βρεθήκαμε με τον Τσίπρα μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως έκανε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά.

Είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο θέμα στο οποίο θέσαμε την άρνησή μας ήταν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία για οποιονδήποτε λόγο. Την θέση αυτή χωρίς να την αλλάξουμε δεν εμποδίσαμε την Kυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Εγώ πάω στο State Department προσέρχομαι ως υπ. Αμυνας και έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι εμάς αυτή η συμφωνία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εκεί ξεκαθάρισα ότι  η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω αν έρθει στη Βουλή. Tην εναλλακτική πρόταση την γνωρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως πολιτική. Θα ήταν μια πρόταση αν η συμφωνία δεν προχώραγε είτε από εμάς είτε από αυτούς.

Ξακαθάρισα τη θέση μου ότι αυτή αποτελεί την θέση του συγκυβερνώντος κόμματος, δεν μπορώ να εμφανιστώ εγώ στην Αμερική ότι άλλα τους έλεγα και άλλα κάνω εδώ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Στις Δημοκρατίες, το Σύνταγμα είναι αυτό που λύνει τις οποιεσδήποτε δυσαρμονίες. Δεν υποκατέστησα τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών».

Διαβάστε ακόμα:

Τα tweets του Καμμένου και η επίθεσή του για τα «ψευδή» δημοσιεύματα

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti