Και οι εκλογές έχουν τις ποινές τους αλλά… επιβάλλονται;

LIKE US ON FACEBOOK

Οι ποινές στις εκλογές υπάρχουν αλλά το ερώτημα είναι επιβάλλονται; Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών βάζει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο , γεγονός που γεννά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους εκλογείς.

Μάλιστα οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου περιγράφουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις οι οποίες μάλιστα επισύρουν και ποινικές κυρώσεις. Ναι, οι ποινές στις εκλογές υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και τα προεκλογικά – προσωπικά- ρουσφέτια- όπως και οι παροχές σε εκλογέα τιμωρούνται με φυλάκιση από τον Ποινικό Κώδικα!

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα εφαρμοστούν – ή αν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν- αυτές οι διατάξεις.

Ενδεικτικά, ορισμένες ποινές στις εκλογές

Άρθρο 161
Βία κατά εκλογέων

Όποιος με βία ή απειλή βίας ή με κατάχρηση μιας εργασιακής ή οικονομικής σχέσης εξάρτησης, παρεμποδίζει εκλογέα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ή επιβάλλει την ενάσκησή του υπέρ ή κατά ορισμένου υποψηφίου σε εκλογές βουλευτών, ευρωβουλευτών ή αυτοδιοικητικών αρχών ή σε δημοψήφισμα κατά το Σύνταγμα, τιμωρείται με φυλάκιση.

Αν το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
Το δικαστήριο μαζί με την ποινή για τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλει και αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων.

Άρθρο 162
Εξαπάτηση εκλογέων

Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα, με αποτέλεσμα αυτός να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να ψηφίσει άκυρα ή να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα του άρθρου 161, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved