Η ΕΕ χαιρετίζει την έναρξη ισχύος της συμφωνία των Πρεσπών και δέχεται την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερωθεί επισήμως από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για τη νέα της ονομασία, μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Πρεσπών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και αναγνωρίζεται η ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Χαιρετίζουμε θερμά αυτό το ιστορικό βήμα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και πέραν αυτής… Συγχαίρουμε την Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για αυτό το σημαντικό επίτευγμα, μετατρέποντας μια νέα σελίδα του κοινού μας μέλλοντος της ΕΕ

Να σημειωθεί πως η Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, Μαρίγια Γκαμπριέλ , θα μεταβεί τη Δευτέρα στις 18 Φεβρουαρίου στην γειτονική χώρα για να προωθήσει την ενισχυμένη υποστήριξη της Κομισιόν προς τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών και των κοινωνιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητήσει με τον Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον Υπουργό Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης, Ντάμιζαν Μάντσεβσκι, την εφαρμογή των διαφόρων προτεραιοτήτων του Ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Επίτροπος Gabriel θα επισκεφθεί επίσης το μελλοντικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, ένα σημαντικό έργο που αποσκοπεί στη δημιουργία της μεταφοράς τεχνολογίας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΕ χρηματοδότησε (175.000 ευρώ) μια μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου. Θα εκφράσει επίσης την ελπίδα της να οριστικοποιήσει τη συμφωνία περιφερειακής περιαγωγής, η οποία θα δώσει ένα πολύ σαφές μήνυμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής ότι το ψηφιακό θεματολόγιο μπορεί να αποφέρει σαφή και μετρήσιμα οφέλη.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν πινακίδες και διαβατήρια στην ΠΓΔΜ | Τι φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών