Το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ ήταν μελετημένο και εκτελέστηκε οργανωμένα με την κάθε λεπτομέρεια. «Ήθελαν να κατεδαφίσουν το κτίριο», εκτιμά ο ΓΓ των ειδικών φρουρών. Όσα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ..

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ; Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε ένα αυτοκίνητο καμένο στα Πετράλωνα και εκτιμούν πως ανήκει στους τρομοκράτες ενώ οι Αρχές αναζητούν και ένα δεύτερο όχημα.

Το πρώτο όχημα είχε δηλωθεί ως κλεμμένο και είχε παραποιημένες πινακίδες. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, υπήρχε και ένα δεύτερο όχημα -κατά πάσα πιθανότητα- το οποίο οι δράστες χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν μόλις τοποθέτησαν την βόμβα.

Να σημειωθεί, πως το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε και νέα απειλή για βόμβα στον σταθμό. Άγνωστος ανάρτησε στον λογαριασμό Twitter της Αστυνομίας απειλή για τοποθέτηση δεύτερης βόμβας. Η ανάρτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 15:12 το απόγευμα και ο χρήστης έδινε προθεσμία 35 λεπτά. Ο χρόνος μπορεί να έχει παρέλθει, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκλείσει τον δρόμο.

Οι κάμερες ασφαλείας έχουν δώσει ορισμένα στοιχεία, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Οι έρευνες θα διαρκέσουν πολλές ώρες, καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια “τέλεια έκρηξη”.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την Αντιτρομοκρατική, έγινε πιθανότητα χρήση ANFO και η επίθεση μοιάζει με επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν από τον Επαναστατικό Αγώνα και την Ο.Λ.Α., χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί αυτό.

Απ’ τη μεριά του, ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος εκτίμησε για τη βόμβα στο ΣΚΑΪ ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά.

Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει… Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτήριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο

Η Κομισιόν καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου Μαργαρίτη Σχοινά καταδικάζει την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει όλες τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου που είναι ακρογωνιαία λίθος των αξιών μας. Αυτές οι ελευθερίες είναι θεμελιώδεις στην ήπειρό μας, την ένωση και τις δημοκρατίες μας. Ελπίζω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που πρέπει να δηλώσουμε το προφανές

ΕΣΗΕΑ: Η επίθεση επιχειρεί να πλήξει την πολυφωνία

Το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ καταδίκασε και η ΕΣΗΕ με ανακοίνωσή της.

«Η βομβιστική επίθεση επιχειρεί να πλήξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ενώ καλούν τις Αρχές να εντοπίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τους δράστες.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στη κοινωνία μας και είναι καταδικαστέες από όλο το δημοκρατικό φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Καλούμε τις αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες της επίθεσης

«Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τρομοκρατούμαστε και θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό με κύρος και αξιοπιστία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ενώ δηλώνει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους  «ΣΚΑΙ» και της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

Διαβάστε επίσης:

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ για την επίθεση | Τα νέα στοιχεία

Photo: INTIMEnews