Η Βρετανία έκανε την αρχή και τώρα ακολουθούν κι άλλες χώρες. 16 χώρες συνολικά απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες ΗΠΑ, για την υπόθεση Σκριπάλ.

16 χώρες απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα απ’ τον Ντόναλντ Τουσκ. Όλο και περισσότερες χώρες στο πλευρό της Βρετανίας. Νωρίτερα, ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία ανακοίνωσαν ότι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Η.Π.Α. αλλά και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η χώρα απελαύνει «60 Ρώσους “κατασκόπους” λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία».

Σημειώνεται πως ο αριθμός των Ρώσων διπλωματών που θ’ απελαθούν απ’ τις ΗΠΑ με απόφαση Τραμπ είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό των διπλωματών που απελάθηκαν απ’ τη Βρετανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αναφορές των ΜΜΕ ότι το Βερολίνο απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

Τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας επιβεβαίωσαν την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών η καθεμία. Η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 2 Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δανία και η Ιταλία απελαύνουν 2 άτομα, η Λιθουανία και η Τσεχία από 3 Ρώσους και η Ουκρανία 13.

Η Λετονία απ’ την πλευρά της απελαύνει έναν διπλωμάτη και έναν εργαζόμενο της αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας, Aeroflot, ενώ η Εσθονία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της, επιβεβαίωσε την απέλαση ενός εργαζομένου στη ρωσική Πρεσβεία.

«Σε αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα προχωρήσουμε στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματική θέση τους, για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη δημοκρατία του Καναδά», ανακοίνωση απ’ την πλευρά της η Κυβέρνηση του Καναδά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανταποδώσει στις απελάσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά μέσα στις επόμενες μέρες.

Τουσκ: 14 χώρες της Ε.Ε. απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

«Σήμερα, 14 κράτη μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ως συνέχεια της συζήτησης που είχαμε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων απελάσεων δεν αποκλείεται να έρθουν μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες», τουίταρε ο Ντόνλαντ Τουσκ νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Photo: © Sputnik/ Kirill Kallinikov