Πάνω από 220 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν απ’ το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα. Το λάθος των αρχών και οι φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών της Ινδονησίας, Σουτόπο Πουρβό Νουγκρόχο, εκατοντάδες είναι τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές απ’ το τσουνάμι που έπληξε κατά κύριο λόγο τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας στις 21.30 τοπική ώρα, το βράδυ του Σαββάτου.

«222 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 843 τραυματίστηκαν και 28 άνθρωποι αγνοούνται» τόνισε ο ίδιος, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», αφού οι αρχές δεν έχουν συλλέξει πληροφορίες από μερικές περιοχές που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, οι περιοχές που ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ.

Αυτό ωστόσο που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι οι αρχές αρχικά ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται για τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και έτσι ζήτησαν απ΄τον κόσμο να μην πανικοβληθούν. «Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας», ήταν η δήλωση που έκανε στη συνέχεια ο Νουγκρόχο.

Σε βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταστρέφει τα πάντα κατά τη διάρκεια της συναυλίας του συγκροτήματος ποπ Seventeen. Τα μέλη της μπάντας και οι θαμώνες της συναυλίας φαίνονται στο βίντεο να κατασπαράζονται απ’ τα ορμητικά νερά.

Σημειώνεται ότι μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων προκειμένου να εντοπίσουν αγνοούμενους κάτω από συντρίμμια.

Παρόλα αυτά, οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί, καθώς οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών δήλωσαν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν οποιοδήποτε σημάδι που να τους προειδοποιήσει για τσουνάμι το βράδυ του Σαββάτου.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρότερι από το Open University της Βρετανίας, εξήγησε ακόμη ότι τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού είναι σχετικά σπάνια.

Συγκριτικά με τα κύματα που προκαλούνται απ’ τους σεισμούς, η εγγύτητα του ηφαιστείου στις ακτές δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν.

«Τα ειδικά εργαλεία για την καταγραφή των τσουνάμι εγκαθίστανται με τρόπο που να ανιχνεύουν τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των τεκτονικών πλακών» σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι:

Ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Ανάκ Κρακατόα, το ηφαίστειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συναγερμός έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τα κύματα κινήθηκαν

Photo: AP

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία του φωτογράφου Οϊστάιν Άντερσεν, όπως την περιέγραψε ο ίδιος στο Facebook: «Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Την ίδια στιγμή, ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος», ενώ τόνισε στη συνέχεια πως «όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Τέλος, αστυνομικοί κατάφεραν να διασώσουν ένα αγόρι που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, που είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με βίντεο που ανέβασε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν αποκλείουν και δεύτερο τσουνάμι στην Ινδονησία | Η συναυλία που εξελίχθηκε σε τραγωδία

Photo: rte.ie