Οικογένειες απομακρύνθηκαν σήμερα, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου από την πληγείσα περιοχή. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κίνδυνο νέων φονικών κυμάτων εξαιτείας της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Οι ομάδες διάσωσης μαζί με τον στρατό της Ινδονησίας ψάχνουν τις ακτές, με την ελπίδα να βρουν επιζώντες από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή. Το φονικό τσουνάμι κόστισε την στιγμή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και ο τραγικός απολογισμός νεκρών ανεβαίνει συνεχώς.

Στα συντρίμμια και στην λάσπη οι διασώστες με την χρήση μηχανημάτων καθώς και με τα γυμνά τους χέρια ψάχνουν να βρουν κάποιον επιζώντα της ανείπωτης αυτής τραγωδίας.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 1400 και οι κάτοικοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία είναι περίπου 12.000. Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα υπάρξει υψηλός κυματισμός.

«Τουλάχιστον 373 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 128 άνθρωποι αγνοούνται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Πάνω από 700 κτίρια έχουν καταστραφεί, από μικρά καταστήματα μέχρι και ξενοδοχεία.

Χρειάστηκαν 24 λεπτά για να έρθει η καταστροφή και δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τους κατοίκους που ζουν κοντά στην θάλασσα.

Όλα καταστράφηκαν

Η καταστροφή είναι ανείπωτη. Η παραλία της Καρίτα είναι καλλυμένη από ερείπια.

Η 20χρονη Ντουρτζάνα κατευθύνθηκε προς τον λόφο την ώρα που το τσουνάμι χτύπησε.

«Άνοιξα την πόρτα αμέσως και σώθηκα. Πήδηξα πάνω από τον τοίχο», ανέφερε η ίδια «Τα πάντα καταστράφηκαν».

Η 61χρονη Σουνάρτι με το νερό έως τα γόνατα, ψάχνει να βρει κάτω στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού της οτιδήποτε υπάρχει και περιμένει την βοήθεια των αρχών.

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Προειδοποιήσεις για το νέο τσουνάμι

Από την πληγείσα περιοχή απομακρύνθηκαν κάτοικοι και οικογένειες αφού υπάρχει φόβος και για νέο τσουνάμι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει φόβος για νέο τσουνάμι εξαιτείας της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Σπάνια είναι τα τσουνάμι που δημιουργούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες δημιουργούν μετατόπιση νερού.

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ένας ειδικός.

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα» αναφέρει ο Άντε Τζουναέντι, ένας επιζών. «Μιλούσα με έναν άλλο όταν η σύζυγός μου άνοιξε την πόρτα ουρλιάζοντας, σε κατάσταση πανικού. Νόμιζα ότι επρόκειτο για φωτιά, φθάνοντας, ωστόσο, στην πόρτα, είδα το νερό να έρχεται καταπάνω μας».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι από 370 οι νεκροί απ’ το τσουνάμι στην Ινδονησία

Σας υπενθυμίζουμε το θανατηφόρο λάθος των αρχών της Ινδονησίας:

Ινδονησία: Το λάθος των Αρχών | Θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων απ’ το τσουνάμι

Photo: AP