Ημέρα εθνικού πένθους στο Ιράν | Τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης

LIKE US ON FACEBOOK

Το Ιράν μετράει τις πληγές του απ’ τον φονικό σεισμό της Κυριακής, ο οποίος είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άτομα, αλλά και να τραυματιστούν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές του Ιράν.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Ιράν δήλωσε πως «οι επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Κερμανσάχ τελείωσαν».

Ο ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στα σύνορα Ιράν- Ιράκ κατέστρεψε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν). Ορισμένα χωριά μάλιστα καταστράφηκαν εντελώς. Ο σεισμός έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν ακόμα ένα βράδυ στους δρόμους, σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, ενώ όσοι δεν είχαν τα απαραίτητα, πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο, παρά το κρύο.

Σημειώνεται πως από την Κυριακή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοί.

O Ali Khamenei, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, έκανε κάλεσμα στις Αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσουν τους πληγέντες, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές εστάλησαν για περαιτέρω βοήθεια αστυνομικοί, μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και παραστρατιωτικοί Μπασίτζι.

O Hassan Rouhani, Πρόεδρος του Ιράν, αναμένεται να επισκεφθεί την επαρχία Κερμανσάχ μέσα στην ημέρα, ενώ η Τρίτη έχει κηρυχθεί ως ημέρα εθνικού πένθους.

Μέχρι πριν από μερικές ώρες, τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη για να βρουν επιζώντες κάτω απ’ τα συντρίμμια των κτιρίων. Ιρανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως πλέον δεν υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες του σεισμού γι’ αυτό και τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις.

Η πόλη Sarpol-e-Zahab του Ιράν είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι διασώστες έβγαλαν ζωντανούς από τα συντρίμμια μια μητέρα με το μωρό της, ενώ το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές.

Photo: Pakizeh/Iranian Students News Agency, via European Pressphoto Agency
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved