Μετά από μια εβδομάδα γεμάτη φήμες ανακοινώθηκε ποιοι υπουργοί απ’ το SPD θα βρίσκονται στην Κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Οι υπουργοί του SPD στο μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ

Ποιοι υπουργοί του SPD αναλαμβάνουν χρέη υπουργού στη νέα κυβέρνηση; Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD της Γερμανίας ανακοίνωσε και επίσημα τα έξι μέλη που θα αναλάβουν χρέη υπουργού στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ. Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή είναι η προαγωγή του Χάικο Μας από υπουργός Δικαιοσύνης σε επικεφαλής του Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Οικονομικών ενώ θα κατέχει και τη θέση του αντικαγεκλαρίου. Μάλιστα, ο κ. Σολτς είχε πριν από έναν περίπου μήνα είχε δηλώσει πως θα σταματήσει να έχει την «ηγεμονία στη ζώνη του ευρώ» και είχε εναντιωθεί στην οικονομική πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Όλαφ Σολτς, είχε επισημάνει τότε από το Βερολίνο  πως δεν «είναι δική μας  δουλειά να υπαγορεύσουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πώς θα αναπτυχθούν».

Το SPD ανακοίνωσε και τα 6 μέλη του που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Η μεγαλύτερη έκπληξη ίσως ήταν η “μετάθεση” του Χάικο Μας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ορίστηκε ο Μίχαελ Ροτ,  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Χουμπέρτους Χάιλ και υπουργός Δικαιοσύνης η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Στην κυβέρνηση θα έχουν θέση δύο ακόμα γυναίκες: Η Φραντσίσκα Γκιφάι στο υπουργείο Οικογένειας και η Σβένια Σούλτσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος, ‘Αγκελα Μέρκελ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εκλεγεί και τυπικά καγκελάριος από το Κοινοβούλιο και να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Photo: Reuters/H.Hanschke