Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα, τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου.

Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από ειδική συνεδρίαση και όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας 69 βουλευτές ψήφισαν θετικά.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE απείχαν από τη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο προκειμένου η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Να σημειώσουμε πως αφού το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας πέρασε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αφού το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από 64 βουλευτές, η συμφωνία περνά στα χέρια του Προέδρου Ιβάνοφ, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να υπογράψει το σχέδιο νόμου.

Εάν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το βέτο, δηλαδή να μην υπογράψει τη συμφωνία, τότε το νομοθέτημα θα επιστρέψει στη Βουλή. Για την έγκρισή του σ’ αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παραβρισκόμενων βουλευτών.

Εάν και πάλι η συμφωνία καταφέρει να περάσει απ’ τη Βουλή, τότε το κείμενο θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος απ’ το Σύνταγμα να το υπογράψει.

Να σημειωθεί πάντως, πως ο Πρόεδρος της  ΠΓΔΜ δήλωσε σήμερα Τετάρτη πως η στάση του για το ζήτημα είναι οριστική και δεν αλλάζει και πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Απ΄τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του δήλωσε πως αν ο κ. Ιβάνοφ δεν ψηφίσει τη συμφωνία τότε θα ζητήσει την αποπομπή του.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Ζάεφ- Ιβάνοφ για τη συμφωνία των Πρεσπών