Η Βενεζουέλα ένα βήμα πριν τον εμφύλιο | Βίαια επεισόδια και νεκροί πολίτες

LIKE US ON FACEBOOK

Μια ανάσα πριν τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα, με τον Γκουαϊδό να αυτοανακηρύσσεται μεταβατικός Πρόεδρος και τον Ντ. Τραμπ αμέσως να τον αναγνωρίζει. Ο στρατός δίπλα στον Μαδούρο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ.

Τα βίαια επεισόδια στη Βενεζουέλα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος κι απ’ την πρώτη στιγμή είδε να στέκονται στο πλευρό του οι ΗΠΑ, με επίσημη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου.

Παράλληλα, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» κι αυτό διότι η δεύτερη θητεία του Μαδούρο αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στους δρόμους πλήθος κόσμου για να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό, ωστόσο, η σύγκρουση με την Αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολίτες.

Ανοιχτό θεωρείται το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, διότι η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Ο Νικολάς Μαδούρο αρνήθηκε να παραιτηθεί και έκανε έκκληση μέσω Twitter στον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», ενώ μίλησε για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος.

Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda

Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο.

Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απ’ την πλευρά της απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.

Διαβάστε ακόμα:

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο | Καταδικάζουν οι άλλες χώρες

Photo: The Associated Press

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved