Τα αδέσποτα σκυλιά στην Τρίπολη υποφέρουν και πλέον “εξαφανίζονται”. Μέσα σε λίγες ημέρες τουλάχιστον 10 σκυλάκια και 6 γάτες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω φόλας.

Τα αδέσποτα σκυλιά στην Τρίπολη “εξαφανίστηκαν”, καθώς κάποιος ή κάποιοι τοποθέτησαν φόλες περιμετρικά της πόλης, σε πολλά και διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα να πεθάνουν.

To iPop.gr επικοινώνησε με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης κι ενημερώθηκε σχετικά για το συμβάν. Όπως είπε ο Σύλλογος έχουν εντοπιστεί φόλες σε αρκετά σημεία περιμετρικά της πόλης, έχουν συλλεχθεί αυτές οι φόλες και θα μεταφερθούν σε κάποιο χημείο για να δουν τι είναι αυτό το δηλητήριο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δεν είναι η πρώτη φορά που δυστυχώς συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Τρίπολη ενώ αυτό το δηλητήριο είναι τόσο ισχυρό που τα ζώα πέθαναν μέσα σε 5 λεπτά.

Ποια είναι η άποψη του Συλλόγου που βιώνει αυτήν την καθημερινότητα;

Αν δεν δούμε την πραγματικότητα, αν δεν την κατανοήσουμε δεν μπορούμε να λύσουμε τα πράγματα. Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές φοβόμαστε ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα. Τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων την έχει αναλάβει ο δήμος Τρίπολης. Εδώ και 4,5  χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως εκτός από μερικές αναποτελεσματικές στειρώσεις για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να παραπλανήσουν τις αρχές

Όπως δήλωσαν από τον Σύλλογο στο iPop.gr, ό,τι κάνουν είναι για να μπορεί ο Δήμος να παρουσιάσει κάποια χαρτιά, ενώ στην πράξη οι στειρώσεις είναι μηδενικές και τελείως αποτελεσματικές. Η τελευταία φορά που έγιναν ήταν πριν από περίπου 2,5 χρόνια, ενώ τα αδέσποτα διαρκώς πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Δεν γίνονται στειρώσεις οργανωμένα. Πρώτα πρέπει να γίνει μια καταγραφή σχετικά με το πόσα ζωάκια υπάρχουν σε κάθε γειτονιά. Πρέπει να βρω χρήματα αν δεν τα έχω κι αν δεν τα βρω θα βρω εθελοντές. Δεν υπάρχει δικαιολογία, τρόποι υπάρχουν για να λυθεί το ζήτημα

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε για σίτιση, ούτε για στείρωση, ούτε για κτηνιατρική περίθαλψη καθώς τα αφήνουν στην τύχη τους.

Το αποτέλεσμα; Πολλά σκυλιά δημιουργούν αγέλες, είναι νηστικά μπορεί να γαβγίσουν, να επιτεθούν, είναι πιο ζωηρά. Υπάρχουν περιστατικά που αναφέρουν πως έχουν δαγκώσει μικρά παιδιά αλλά και μεγάλους ανθρώπους. Έχουν μείνει στην τύχη τους και ο κόσμος διαμαρτύρεται και παραπονιέται. Και βρέθηκε ξαφνικά η “λύση” με τις φόλες

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τον δήμο Τρίπολης, καθώς όπως υποστηρίζει φέρει την ευθύνη. «Δεν βρέθηκε κάποιος τρελός και γέμισε την Τρίπολη με φόλες αλλά είναι οργανωμένο, είναι προσχεδιασμένο από τον δήμο Τρίπολης».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, πολλές φορές έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Δήμο αλλά δεν υπάρχει συνεννόηση.

Δεν ακούνε, δε θέλουν συνεργασία. Βρίσκουν μια δικαιολογία ανυπόστατη για να παραπλανούν τον κόσμο, συμπεριφέρονται με κουτοπονηριά και προσπαθούν αποποιηθούν τις ευθύνες τους ενώ ρίχνουν αλλού το μπαλάκι. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι και δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι πολίτες, ούτε τα ζώα. Γι΄αυτό δεν γίνεται καμία κίνηση, γιατί είναι αδιάφοροι

Ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης χαρακτήρισε την παρούσα δημοτική Αρχή “αναξιόπιστη”, ενώ τόνισε πως υπάρχει τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση κατά 50%  μέσα σε 6 μήνες, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, να μην πεθαίνουν τα ζώα.

Ο Σύλλογος συνεχίζει το έργο του, έχει ήδη βοηθήσει και βοηθάει καθημερινά πολλά σκυλάκια με όποιους τρόπους μπορεί, με εθελοντικό τουρισμό, με υιοθεσία, με κτηνιατρική περίθαλψη, φροντίζει για τις συνθήκες ευζωίας τους ενώ προσπαθεί να δώσει λύση και σε άλλα προβλήματα που δημιουργούνται.

Η ανακοίνωση από τον δήμο Τρίπολης

Απ΄τη μεριά του, ο δήμος Τρίπολης πριν από μερικές ημέρες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και καταδίκασε το περιστατικό. Στην ανακοίνωσή του μίλησε για ασυνείδητους “συμπολίτες” που σκότωσαν ζώα τοποθετώντας φόλες ενώ επικαλέστηκε και τον νόμο για την προστασία των ζώων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς ασυνείδητοι “συμπολίτες” σκότωσαν ή προσπάθησαν να σκοτώσουν αδέσποτα ζώα τοποθετώντας φόλες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από το Νόμο 4039/­2012 και σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις κ.λ.π.), τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε προσπάθεια εξόντωσης ανυπεράσπιστων ζώων με οποιαδήποτε μέθοδο και τονίζουμε ότι ο Δήμος Τρίπολης θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την τιμωρία των ασυνείδητων που θα συλληφθούν να διαπράττουν ένα τέτοιο έγκλημα.

Προτρέπουμε όλους τους δημότες, σε περίπτωση που αντιληφθούν συμπτώματα δηλητηρίασης σε κάποιο αδέσποτο ζώο, να απευθυνθούν στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους με το Δήμο Τρίπολης για την άμεση μεταφορά του (…).».

Ευελπιστούμε η λύση να βρεθεί και μάλιστα άμεσα και να μην σημειωθούν ξανά παρόμοια περιστατικά.

Το iPop.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο, κ. Παυλή, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Η φωτογραφία είναι απ’ τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης.