Μια νέα ανακοίνωση απ’ την τουρκική πλευρά έρχεται να κλιμακώσει ξανά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούν την «απάντηση» στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobil σε συνεργασία με την Κύπρο.

Χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο πλούτος ανήκει και στις δύο πλευρές», ενώ ζητάει απ’ την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις «μονομερείς ενέργειες».

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ακόμη ότι οι δραστηριότητες της Exxon Mobil με την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ μπορεί να αλλάξουν «ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες» στην επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Αυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας»