Η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι το lockdown έσωσε 3 εκατομμύρια ζωές. Κι αυτή η είδηση πρέπει να ακουστεί παντού και να φτάσει στ’ αυτιά όσων δεν θεωρούν ότι τα μέτρα παγκοσμίως δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η νέα έρευνα του Imperial College στο Λονδίνο εκτιμά πως πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας της γρήγορης λήψης μέτρων.

Οι ερευνητές του Imperial College, στο Λονδίνο, είχαν δημοσιεύσει πριν από καιρό μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία η επιβολή lockdown στις ευρωπαϊκές χώρες είχε σώσει τουλάχιστον 59.000 ζωές. Αυτό μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τότε ακόμα η Ιταλία ήταν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι αυστηροί περιορισμοί απέδωσαν και τα κρούσματα, όπως επίσης και οι θάνατοι, άρχισαν να μειώνονται. Στις 7 Ιουνίου καταγράφηκαν 53 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, ενώ δύο μήνες πριν οι ημερήσιες καταγραφές ξεπέρναγαν τους χίλιους νεκρούς.

Η πανδημία είναι φρικτή και καταστροφική, αλλά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν είχε αποφασισεί το lockdown.

Το Imperial College δημοσίευσε νέα δεδομένα έως τις 4 Μαΐου, βάσει των οποίων αποδεικνύεται πως το lockdown έσωσε 3.1 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη.

Η μελέτη υπολόγισε τον αντίκτυπο των περιορισμών σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες – μέχρι και τις 4 Μαΐου – 128.928 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους. Πρόκειται για τις Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο υπολόγισαν τον αριθμό των ανθρώπων που θα είχαν χάσει τη ζωή τους εάν δεν είχαν επιβληθεί τα μέτρα.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής μετρά τον μέσο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα μεταδώσει την ασθένεια κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί. Μία τιμή του R πάνω από 1 μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση.

Ο αριθμός των θανάτων που αποδεύχθηκαν υπολογίστηκε συγκρίνοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων με το μοντέλο πρόβλεψης εάν δεν επιβληθεί lockdown.

«Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των παρεμβάσεων είναι σημαντική, δεδομένου του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου, και μπορεί να δείχνουν ποια πορεία δράσης χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος», τόνισαν οι ερευνητές.

Δες ακόμα:

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ 1 και 2 μέτρων στην κοινωνική απόσταση

Photo: Unsplash