Ο θάνατος του Stephen Hawking ακολουθείται από μία έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα. Η τελευταία του θεωρία έρχεται να δημοσιευτεί μετά το θάνατό του.

Μετά το θάνατο του «μεγάλου» αυτού μυαλού, η τελική θεωρία του Stephen Hawking για την προέλευση του σύμπαντος δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

Η επιστημονική αυτή θεωρία βασίζεται στην θεωρία των χορδών και υποστηρίζει πως το σύμπαν είναι πεπερασμένο αλλά πολύ πιο απλό απ’ όσο υποστηρίζουν οι θεωρίες για τη «Μεγάλη Έκρηξη» που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις γνωστές θεωρίες, το σύμπαν μας δημιουργήθηκε με μία σύντομη πληθωριστική «έκρηξη», ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, οδηγώντας στο σύμπαν μας σε απότομη διαστολή.

Το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι το μέρος του σύμπαντος που έχει σταματήσει ο πληθωρισμός. Υπάρχουν, όμως, σημεία του σύμπαντος που αυτή η διαδικασία συνεχίζεται.

Ο Hawking στην τελευταία θεωρία του δεν αρνείται την ύπαρξη του πολυσύμπαντος. Παρόλο που δεν ήταν θιασωτής της θεωρίας του πολυσύμπαντος, δεν την αρνείται αλλά την απλοποιεί και θεωρεί πως όλα τα σύμπαντα έχουν τους ίδιους φυσικούς νόμους με το δικό μας.

Ο Hawking και ο συνεργάτης του παρουσιάζουν μια δική τους εκδοχή περί ολογράμματος, που τους επιτρέπει να εξοβελίσουν τον χρόνο και να περιγράψουν τον αέναο κοσμικό πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στη θεωρία του Αϊνστάιν. Στη νέα θεωρία, ο αέναος πληθωρισμός είναι μια άχρονη κατάσταση πάνω σε μια επιφάνεια του χώρου στην αρχή του χρόνου.

Η θεωρία του Hawking υποστηρίζει πως:

το σύμπαν μας, στις μεγαλύτερες κλίμακες, είναι λογικά ομαλό και πεπερασμένο, συνεπώς δεν αποτελεί μια μορφοκλασματική δομή (φράκταλ)

Στη νέα αυτή θεωρία ο αποθανών επιστήμονας σημειώνει πως:

δεν καταλήγουμε σε ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά τα ευρήματά μας παραπέμπουν σε μια σημαντική μείωση του πολυσύμπαντος, σε μια πολύ μικρότερη γκάμα πιθανών συμπάντων

Η νέα αυτή θεωρία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο εύκολο να επιβεβαιωθεί μέσω αστρονομικών και αστροφυσικών παρατηρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

To μαγικό ταξίδι στη Γη – φόρος τιμής στον Stephen Hawking | Video