Η παραίτηση της Τερέζα Μέι ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Μια εξέλιξη που ήταν μάλλον μονόδρομος και λίγο-πολύ αναμενόμενη.

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι θα πραγματοποιηθεί και επίσημα στις 7 Ιουνίου, οπότε και θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της και θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για έναν νέο ηγέτη στην εξουσία. Μετά από σχεδόν τρία, πολύ δύσκολα χρόνια, η Μέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, αποφάσισε την παραίτησή της και τελικά έκανε την επίσημη δήλωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Προσπάθησα να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που εργάζεται για τους πολλούς, όχι τους λίγους, και να παραδώσω το Brexit», είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε πως στις 7 Ιουνίου αποχωρεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ όπως είπε έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Μέι ήταν εμφανώς συγκινημένη καθώς έκανε τις επίσημες δηλώσεις στην Downing Street.

«Η πολιτική μας μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά που είναι καλά γι’ αυτή τη χώρα. Τόσα πολλά για να είμαστε περήφανοι. Τόσα πολλά για να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι ήταν επίσης τιμή της να είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, «αλλά σίγουρα όχι η τελευταία».

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι θα παραμείνει Πρωθυπουργός της χώρας για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες. Κι εκεί ακριβώς επικεντρώνεται πλέον, το ενδιαφέρον, στον διάδοχο της Μέι.

Να θυμίσουμε πως από τον Ιανουάριο, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. την οποία είχε προτείνει η Μέι. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, γίνονταν προσπάθειες να βρεθεί λύση με τους Εργατικούς του Κόρμπιν αλλά δεν βρέθηκε.

Από εδώ και μπρος περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο διάδοχός της καθώς αυτό θα διαδραματίσει σημαντικές εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται πως είναι ο επικρατέστερος. Υποψήφιοι μαζί με τον Τζόνσον εκτιμάται ότι θα είναι επίσης ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

Να θυμίσουμε πως η Βρετανία συμμετέχει κανονικά στις ευρωεκλογές, καθώς καθυστέρησε την ημερομηνία της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι ευρωβουλευτές της θα αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές που θα εκλεχθούν, θα παραμείνουν μέχρι να φύγουν χωρίς να έχουν, όμως, δικαίωμα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε., μετά το Brexit, οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει η χώρα θα μοιραστούν και οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν οι πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές | Ποιες χώρες ψηφίζουν, πότε