Μια σχεδία στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η τεράστια σχεδία από ελαφρόπετρες εθεάθη από ιστιοπλόους στον μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη.

Η “σχεδία” αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα κι έχει έκταση πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα. Πλέει στον Ειρηνικό ωκεανό κι εντοπίστηκε για πρώτη φορά από Αυστραλούς ιστιοπλόους στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το BBC για τη σχεδία στον Ειρηνικό ωκεανό, η μάζα πιθανότατα προήλθε από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο κοντά στην Τόνγκα, το οποίο εξερράγη στις 7 Αυγούστου, βάσει των δορυφορικών εικόνων, με τις αρχές να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους ιστιοπλόους.

Τι είναι η ελαφρόπετρα;

Είναι μια ελαφριά πέτρα, γεμάτη φυσαλίδες που επιπλέει στο νερό. Παράγεται όταν η λάβα περάσει από ταχεία ψύξη και απώλεια αερίων.

Τέτοιες σχεδίες του ηφαιστειακού πετρώματος είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να σχηματιστούν όταν το ηφαίστειο βρίσκεται σε πιο αβαθή νερά.

Στις αρχές του μήνα, ένα ζευγάρι Αυστραλών ταξίδευε με το καταμαράν του στα νησιά Φίτζι, κι εντόπισε τη “σχεδία από ελαφρόπετρα”, όπως τη χαρακτήρισε.

Το σκάφος είχε επιβράδυνση έναν κόμβο. Βλέπαμε τις πέτρες όσο μπορούσε να δει το μάτι μας με το φως του φεγγαριού και με τον προβολέα μας

Σημειώνεται πως το σκάφος τους κόλλησε προσωρινά όταν οι πέτρες μπλόκαραν το πηδάλιο αλλά τελικά ξέφυγαν. Συνέλεξαν και έστειλαν στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία δείγματα, τα οποία κυμαίνονται από μέγεθος μπίλιας έως μπάλας μπάσκετ.

Καθηγητής του Κουίνσλαντ , γεωλόγος που μελετά τα δείγματα, δήλωσε ότι τέτοιες μάζες ελαφρόπετρας υπάρχει περίπτωση να παρατηρούνται μία φορά κάθε πέντε χρόνια στην περιοχή. Ο ίδιος είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η “σχεδία” έχει από τότε χωριστεί σε δύο βασικά τμήματα.

Η “σχεδία” βρίσκεται στα νησιά Φίτζι και είναι πιθανό να περάσει από τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου και να φτάσει ως την Αυστραλία. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πιθανότατα μάλιστα ν’ αποτελέσει το “σπίτι” για διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν με αυτό τον τρόπο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ίσως να φτιάξουν εκεί ένα νέο οικοσύστημα.