Οι συνομιλίες Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών για το όνομα των Σκοπίων

LIKE US ON FACEBOOK

Οι συνομιλίες Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών για το όνομα των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάστηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών κατ’ ιδίαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, είχαν σκοπό οι σημερινές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση Τσίπρα με τον Μητσοτάκη

Πρώτος την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνάντηση που διήρκησε 40 λεπτά. Σημειώνεται ότι η συνάντηση δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι:

Η απουσία ήχου στα πλάνα της συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με τον Κ.Μητσοτάκη, νωρίτερα, οφείλεται σε αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη που έγινε αποδεκτό

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν πρόκειται να «διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» εξαπολύοντας επίθεση προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να διχάσει τους Έλληνες και επανέλαβε ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Άμεση η απάντηση από Μαξίμου

“Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού” αναφέρει το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνει:

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Γεννηματά: Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε την Παρασκευή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η ίδια υπογράμμισε στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: «Κρατάμε μικρό καλάθι»

Συνάντηση Κουτσούμπα - Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

«Κρατάμε μικρό καλάθι, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες με τις εξελίξεις συνολικά με τις γείτονες χώρες και με την πολιτική του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος σχολίασε ότι δεν νομίζει ότι «υπάρχει πιθανότητα λύσης του Σκοπιανού».

«Αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι άσχετα από τις καλές σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν, το κύριο ζήτημα είναι να μην εφησυχάζει ο λαός, εφόσον δεν προβλέπεται αλλαγή Συντάγματος» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, κάνοντας έκκληση για επαγρύπνηση.

Ο ίδιος μάλιστα, επανέλαβε τη σταθερή άποψη του ΚΚΕ ότι οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια, ούτε είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός.

Θεοδωράκης: Τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία ενημέρωσης

συνομιλίες Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης, ενώ πριν την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Σύνθετη ονομασία έναντι όλων «που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», παράλληλα με συγκεκριμένες εγγυήσεις της ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό, ήταν η πρόταση του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος τόνισε ότι «μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το “Βόρεια” και το “Άνω Μακεδονία”».

Ο ίδιος σημείωσε ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Είναι γελοίο και επικίνδυνο να διαφοροποιείται ο υπουργός Άμυνας

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» καταλόγισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ότι με τη στάση του, δίνει αφορμή για ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

«Εμείς είμαστε απέναντι σε ακραίες φωνές που διχάζουν τους Έλληνες», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι το Ποτάμι «είχε από την αρχή κρυστάλλινη θέση επί του θέματος».

Πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν και οι υπόλοιποι είχαν καθαρή θέση, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι μιλάει κυρίως για τη διγλωσσία της κυβέρνησης.

Λεβέντης: Μην πάρεις πάνω σου αυτό το στίγμα, θα σε συνοδεύει για πάντα

Να μην πάρει πάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα συμβούλεψε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ πρόσθεσε: Να μην δοθεί στην ΠΓΔΜ το όνομα «Μακεδονία», γιατί «πάνω σ΄ αυτό έχει χυθεί αίμα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 17.30, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λίγο μετά τις 17.30 έφτασε στο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα».

Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι είναι αντίθετος με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ σημείωσε ότι: «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα», και όταν ο Πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο εκείνος απάντησε: «Σκόπια».

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ, EUROKINISSI/ SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved