Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις 10 δημοσιογράφων στην έκτακτη εκπομπή του Alpha για τις εκλογές με τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν διαπιστευμένοι συντάκτες σε 10 διαφορετικά υπουργεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha εξήγησε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ανά τομέα πολιτικής στους δημοσιογράφους: Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστα Σαρικά (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλη Δουράκη (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρο Καρσιώτη (τομέας Ασφάλειας) και Χρύσανθο Κοσελόγλου (Πολιτικό).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ζητάει ισχυρή εντολή απ’ τον ελληνικό λαό, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Όπως είπε, όμως, εάν δεν μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση, τότε θα οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές.

Δεν έχω ακούσει κάποιο άλλο κόμμα να λέει ότι “εγώ θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω μια Κυβέρνηση συνεργασίας”. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος σταθερή Κυβέρνηση, είναι η ισχυρή εντολή

Σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σ’ ένα νέο μνημόνιο.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο

Οι μετακλητοί θα μειωθούν και οι συμβασιούχοι θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε, δεν γίνονται προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

«Αν πάτε να δείτε την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, δεν είναι μια εικόνα νοσοκομείων που έχουν γίνει προσλήψεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί.

Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί αυτό δεν σημαίνει ότι από την μια στιγμή στην άλλη θα πάμε σε ένα πλαίσιο προσλήψεων που θά ναι μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις

Η ανάπτυξη και ο στόχος

«Δεν έχουμε σχέδιο για αλλαγή της προκαταβολής φόρου 100% από επαγγελματίες. Θα μειώσουμε φόρο επιχειρήσεων στο 20%, σε βάθος 2ετίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την φορολογία των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος τόνισε πως η ΝΔ έχει ως στόχο να δίνει ένα σταθερό βοήθημα στους συνταξιούχους που θα ξεκινήσει από το τέλος του επόμενου έτους, όμως, ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 4% για ανάπτυξη, τότε η Κυβέρνησή του δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όλους τους στόχους του προγράμματος.

Ο στόχος της ανάπτυξης είναι κρίσιμος για την οικονομία

H δήλωση για την επταήμερη εργασία

«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία. Ποτέ για επταήμερη εργασία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωσή του που προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ πρόσθεσε πως δεν βλέπει τον λόγο να μην στηρίζουμε πρωτοβουλίες αν αυτό συμφέρει τον εργαζόμενο.

Η εργατική νομοθεσία θα τηρηθεί στο ακέραιο

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν

Σχετικά με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης απ’ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν ήταν το πρόβλημα τα άτομα που επιλέχθηκαν, αλλά το γεγονός ότι δεν γίνεται να διορίζει μια απερχόμενη Κυβέρνηση την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά αυτό θα το κάνει η νέα Κυβέρνηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Η ασφάλεια και οι αλλαγές στην Αστυνομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και της ίδιας της αστυνομίας.

Όπως είπε, θα επαναφέρει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ και θα φροντίσει ώστε να παρασχεθούν στους αστυνομικούς γιλέκα, περιπολικά και ασύρματοι.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι αστυνομικοί να βγουν απ’ τα αστυνομικά τμήματα και να μην υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας που πρέπει να λύνουν αστυνομικοί σ’ ένα γραφείο.

Όταν λύσουμε το θέμα της γραφειοκρατίας, θα βγουν στον δρόμο. Θα δώσουμε έμφαση στα τμήματα των περιοχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και θα επιβραβεύονται οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων που πάνε σε δύσκολες περιοχές

Αναφορικά με το θέμα των φυλακών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η αρμοδιότητα των φυλακών θα περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η πολιτική ασφάλειας πρέπει να είναι ενιαία σήμερα», πρόσθεσε.

Τα νοσοκομεία

Σχετικά με το ζήτημα των νοσοκομείων και των εξετάσεων, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η τεχνογνωσία που χρειάζονται τα νοσοκομεία υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

«Αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικό τομογράφο, ας πάμε να αγοράσουμε παροχή υπηρεσίας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε ιδιώτη μάνατζερ στα νοσοκομεία. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν πρέπει να ελέγχουμε την συνταγογράφηση και τις εξετάσεις; Υπάρχουν γιατροί σήμερα που υπερσυνταγογραφούν. Δεν εκμεταλλευόμαστε το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις να γίνονται ετήσιες συνταγογραφήσεις και να στέλνονται τα φάρμακα στο σπίτι, προκειμένου να μην υπάρχει ταλαιπωρία.

Η μεγάλη προτεραιότητα στην υγεία είναι μια πρόταση ως προς την πρόληψη. Ξέρουμε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο π.χ. οι οποίες κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Η αύξηση φορολογίας είναι μεγαλύτερη επιβάρυνση από το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Το άσυλο θα καταργηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εξήγησε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Το άσυλο δεν αφορά φυσικά το άσυλο διακίνησης ιδεών

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να πηγαίνουν οι φοιτητές σ’ ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο, που τους αξίζει, όπως αξίζει και στους καθηγητές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη γι’ αυτή την πρόταση.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα ότι σ’ όλες τις ομιλίες του δέχεται το μεγαλύτερο χειροκρότημα όταν αναφέρεται στα όσα σχεδιάζει να κάνει με το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς, γιατί δεν αφήνει η ίδια η συμφωνία αυτό το περιθώριο, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έφερε αυτή τη συμφωνία ως αντάλλαγμα να τον βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι με την οικονομία, επικαλούμενος το βιβλίο των Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη που αναφέρει όσα είχε πει ο κ. Γιούνκερ το 2015 στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εμείς θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να κατοχυρώσουν το όνομά τους. Θα κάνουμε επικοινωνιακή εκστρατεία για την αληθινή Μακεδονία

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα επιδιώξει διάλογο με τον Ερντογάν, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπάρχει η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και είπα πρώτος ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ.Ερντογάν, σε συγκεκριμένο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

«Το βυθίζετε το πλοίο αν μπει στα ελληνικά νερά;», κλήθηκε ν’ απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε:

Υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα επιτραπεί. Δεν θα δεχθούμε τουρκική γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας. θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16