Μετά τις δηλώσεις Καμμένου που έβαλαν «φωτιά» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι «είναι όλα καλά», ο Ζόραν Ζάεφ εκτιμά πως η συμφωνία θα περάσει κι απ’ τις δύο χώρες.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, λέει ο πρωθυπουργός της γείτονης χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα πως οι συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η Κυβέρνησή του θα αποσπάσουν την στήριξη των βουλευτών και ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο Ζάεφ είπε ότι στις προτεινόμενες τροπολογίες «δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» και ότι αυτές αποτελούν «έντιμη προσέγγιση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τόνισε μάλιστα ότι οι τροπολογίες ήταν αποτέλεσμα μίας συμμετοχικής διαδικασίας, που περιλάμβανε και τον αλβανικό παράγοντα της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι θα παραιτηθεί μόλις το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίσει τις συνταγματικές τροπολογίες και αν αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ελληνική Κυβέρνηση, στην ελληνική αντιπολίτευση και στον ελληνικό λαό.

Έχω εμπιστοσύνη και στον κ. Καμμένο, που είναι επίσης μέρος της κυβέρνησης. Πρέπει να δώσουν την ευκαιρία σε μία τέτοια ιστορική συμφωνία, επειδή η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, και για τους δύο λαούς. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή της. Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπιστοσύνη που έχω στον Αλέξη Τσίπρα θα βρει την υλοποίησή της στην Βουλή, όπως και εγώ προσπαθώ η εμπιστοσύνη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας σε μένα και στην “μακεδονική” Κυβέρνηση να βρει υλοποίηση στην Βουλή

Όπως ανέφερε ο κ. Ζάεφ, η διαδικασία που βρίσκεται μπροστά μας είναι σοβαρή και ουσιαστική.

Ο ίδιος εκτίμησε πως ούτε εκείνος, αλλά ούτε και κανένας άλλος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδικασία θα επιτύχει στο “μακεδονικό” Κοινοβούλιο, όμως, «κάνουμε αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία περί τα μέσα Ιανουαρίου αυτή η διαδικασία με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου, με τον Ζάεφ να εκτιμάει ότι όχι πάνω από δέκα μέρες μετά θα ψηφιστούν οι τελικές τροπολογίες.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα δήλωση Καμμένου: Εάν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ φεύγουν απ’ την Κυβέρνηση

Photo: EPA/Nake Batev