Συγκλονιστικά είναι τα λόγια του κ. Γεωργίου, αντιπροέδρου της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Κράιστσερτς, ο οποίος μίλησε για τη στιγμή που ο ένοπλος άνοιξε πυρ στο τέμενος.

Συνολικά έγιναν δύο επιθέσεις, σε δύο διαφορετικά τζαμιά το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα). Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Παρακάτω η περιγραφή Έλληνα απ’ τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Κυριάκος Γεωργίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα, είπε ότι οι δράστες -οι οποίοι ήταν ακροδεξιού skinhead- έριξαν πάνω από 100 σφαίρες.

Ο ίδιος είπε πως στην περιοχή τώρα όλα έχουν νεκρώσει και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού.

Ο ένοπλος άλλαξε πέντε γεμιστήρες. Αυτό σημαίνει ότι έριξε 100 σφαίρες. Αυτή την ώρα τα σχολεία έχουν κλείσει στην περιοχή μετά την επίθεση, τα πάντα έχουν νεκρώσει και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι ήταν μια ομάδα εννέα ατόμων και έχουν συλληφθεί οι τέσσερις

Απ’ την πλευρά του, ο ο Έλληνας από τη Νέα Ζηλανδία, Δημήτρης Μερεντίτης, σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 είπε:

Αυτό που συνέβη μας έχει αφήσει άναυδους. Ζω από το 1984 εδώ, πρώτη φορά συνέβη κάτι τέτοιο. Απ’ ότι ακούγεται, ήταν μία ομάδα εννέα ατόμων με δύο van, τον έναν τον έπιασαν 3 χλμ μακριά από το σημείο που έγινε η επίθεση, έξω από ένα σχολείo

Οι 40 Έλληνες τουρίστες

40 Έλληνες εκδρομείς από την Κρήτη ήταν επίσης στη Νέα Ζηλανδία τη στιγμή της επίθεσης. Συγκεκριμένα, ένα γκρουπ τουριστών έφτανε για ξενάγηση στην πόλη Κράιστσερτς την ώρα που οι δράστες σκόρπιζαν τον θάνατο.

Η επικεφαλής της εκδρομής είπε ότι το ξενοδοχείο τους δεν είναι πολύ μακριά από το σημείο όπου έγινε το μακελειό. Το γκρουπ αύριο, Σάββατο, επιστρέφει στην Ελλάδα και όλοι είναι καλά στην υγεία τους και κλεισμένοι στο ξενοδοχείο ενώ έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Την στιγμή του μακελειού μπαίναμε στην πόλη για να αρχίσουμε την ξενάγησή μας. Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί. Η αστυνομία μας μπλόκαρε και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Έκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα

Διαβάστε ακόμα:

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Δύο επιθέσεις σε τζαμιά με τουλάχιστον 49 νεκρούς