Για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία παραδέχεται τη δολοφονία Κασόγκι μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτώβρη. Συλλήψεις και αποπομπές για την υπόθεση.

Μια φρικτή υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία παραδέχεται τη δολοφονία Κασόγκι και προχώρησε σε 18 συλλήψεις και αποπομπή δύο αξιωματούχων.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε 18 συλλήψεις αλλά και την αποπομπή του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα, ενώ προσέθεσε πως καθαιρέθηκε και ο σύμβουλος του παλατιού, Σαούντ αλ Καχτάνι.

Τα ονόματα των φερόμενων ως υπεύθυνων για τη δολοφονία Κασόγκι δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, ενώ παράλληλα δεν διευκρινίστηκε πού βρίσκεται το πτώμα.

Οι αποκαλύψεις αυτές και η παραδοχή, έρχονται μετά από επικοινωνία που είχε ο Βασιλιάς Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Αξιόπιστη η εκδοχή του Ριάντ»

O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την παραδοχή από τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία των Κασόγκι, χαρακτηρίζοντας την εκδοχή “αξιόπιστη”.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ εξήρε τις σαουδαραβικές αρχές που ενήργησαν γρήγορα, ενώ επανέλαβε πως οι κυρώσεις κατά του βασιλείου είναι μία από τις επιλογές.

Λευκός Οίκος: Θα πιέσουμε για δικαιοσύνη

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, ωστόσο η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ήταν πιο συγκρατημένη. Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως θα πιέσει τη δικαιοσύνη για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ενώ αμφισβητεί την εκδοχή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε συμπλοκή.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς έρευνες για το τραγικό αυτό γεγονός και να πιέζουμε για δικαιοσύνη, μέσα από μία διαδικασία έγκαιρη και διαφανή. Μας λυπεί η επιβεβαίωση του θανάτου του Κασόγκι και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τη μνηστή του και τους φίλους του

Διαβάστε επίσης:

Πώς ακριβώς δολοφόνησαν τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο | Ο ρόλος του ιατροδικαστή

Photo: AP