Η γενική εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην παραδοχή πως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένα «προμελετημένο έγκλημα». Τι δηλώνει την ίδια στιγμή η επικεφαλής της CIA για το ηχητικό που άκουσε.

Ο φόνος του Κασόγκι ήταν σίγουρα μια «προμελετημένη ενέργεια», ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της χώρας, σύμφωνα με κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα κοινής έρευνας Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας, όπως μεταδίδει το δίκτυο al-Ekhbariya και προσθέτει ότι η εισαγγελία ανακρίνει τους υπόπτους βάσει της κοινής έρευνας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ριάντ παραδέχεται ότι επρόκειτο για οργανωμένο έγκλημα.

H παραπάνω παραδοχή έρχεται λίγο αφότου η διευθύντρια της CIA, η οποία έχει μεταβεί στην Τουρκία, άκουσε το περιβόητο ηχητικό υλικό, το προϊόν της τουρκικής έρευνας το οποίο «διέρρευσε» στα τουρκικά κι έπειτα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με τις λεπτομέρειες του βασανισμού και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, φέρεται να έκρινε το υλικό «πειστικό», κάτι που πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για τον θάνατο του Κασόγκι.

Θυμίζουμε ότι ο δημοσιογράφος κατέγραψε τον θάνατό του με το Apple ρολόι. Πιο συγκεκριμένα, ο Κασόγκι, ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το ρολόι ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του πριν μπει στο προξενείο.

Ερντογάν: Προμελετημένη η δολοφονία του Κασόγκι

Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, έκανε λόγο για «προμελετημένη», «άγρια» ανθρωποκτονία του Κασόγκι, προσθέτοντας πως ολόκληρο εκτελεστικό απόσπασμα έφθασε στην Κωνσταντινούπολη ανά ομάδες προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, μία ομάδα τριών ατόμων έφθασε την προηγουμένη της δολοφονίας (την 1η Οκτωβρίου) και πραγματοποίησε «αναγνωριστικές» εξορμήσεις σε δάση της Κωνσταντινούπολης, ενδεχομένως αναζητώντας μέρη για να «ξεφορτωθεί» τη σορό του Κασόγκι.

Διαβάστε ακόμα:

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Κασόγκι: Βρέθηκαν μέλη της σορού του

Photo: REUTERS/DINUKA LIYANAWATTE