Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το εμβόλιο για τον κορονοϊό κι όλοι περιμένουν πως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα είναι αυτό που θα το έχει έτοιμο, όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. 

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προέβη σε ανακοινώσεις, χαρακτηρίζοντας ασφαλές για τον οργανισμό το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, μία άλλη χώρα, κι όχι η Βρετανία, δηλώνει έτοιμη να παρέχει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματιβιένκο δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου του κορονοϊού μπορεί να αρχίσει στην Ρωσία έως το τέλος του έτους.

«Έως το τέλος του έτους οι Ρώσοι θα μπορούν να έχουν το εμβόλιο… Είμαστε σίγουρα η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε για τα εμβόλια που πέρασαν τις κλινικές δοκιμές, αυτό είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε η Ματβιένκο.

Η ίδια η πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά πως το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, αν οι εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην διεθνή συνεργασία, λέγοντας «εάν αρχίσουμε την παραγωγή του, φυσικά και θα το μοιραστούμε με όλες τις χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκεμαλέι βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκεμαλέι, Ντενίς Λογκουνόφ, σε συνέντευξή του στον ρωσικό ιστότοπο Meduza, δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020, ωστόσο το φθινόπωρο θα είναι δυνατόν να αρχίσει ο εμβολιασμός των ομάδων κινδύνου, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Διάβασε ακόμα όσα έχουν ειπωθεί για το εμβόλιο της Οξφόρδης:

Κορονοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Photo: Freepik