Συνέχεια στο διπλωματικό θρίλερ. Κλείνει το αμερικανικό προξενείο η Ρωσία κι απελαύνει ισάριθμους Αμερικανούς διπλωμάτες με τους Ρώσους που απέλασαν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ήταν απ’ τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν τη Βρετανία μετά την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Σκιρπάλ και της κόρης του, ανακοινώνοντας πως απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες. Τώρα, η Ρωσία απαντάει κλείνοντας το προξενείο των ΗΠΑ κι απελαύνοντας Αμερικανούς διπλωμάτες

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών και το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πως η απάντηση του Κρεμλίνου είναι ανάλογη με τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ.

Τα μέτρα θα είναι ανάλογα. Περιλαμβάνουν την απέλαση αντίστοιχου αριθμού διπλωματών και περιλαμβάνουν την απόσυρση της συμφωνίας μας να επιτρέψουμε στο προξενείο των ΗΠΑ να λειτουργήσει στην Αγία Πετρούπολη

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική επικράτεια έως τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Sputnik.

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες και θα κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ στον απόηχο της υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ζητά να γίνει στις 2 Απριλίου συνεδρίαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων προκειμένου να υπάρξει «ειλικρινής συζήτηση για την υπόθεση Σκριπάλ», όπως ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Η Μόσχα πρότεινε σύγκληση συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW στις 2 Απριλίου, όπου θα θέσει όλες τις ερωτήσεις, είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι εάν οι «δυτικοί μας εταίροι» το αποφύγουν θα είναι «αποδεικτικό στοιχείο» ότι όλα όσα συνέβησαν είναι απλά μια «πρόκληση».

Photo: © Anton Vaganov / Reuters