Το 2019 φεύγει, η Ζηνοβία μένει για να μας ταλαιπωρήσει για λίγο ακόμα και να κάνει ποδαρικό. Νέο κύμα κακοκαιρίας για το επόμενο 24ωρο. Πού θα χτυπήσει, ποια τα φαινόμενα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας και παρέα με τη Ζηνοβία θα μας βρει το 2020! Τσουχτερό το κρύο, χιόνια, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με το meteo.gr, το βράδυ και συγκεκριμένα στην αλλαγή του χρόνου, στην Αθήνα το θερμόμετρο θα βρίσκεται στους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 4 βαθμούς.

Στα ίδια επίπεδα με την Αθήνα και η Πάτρα, ενώ η εικόνα της θερμοκρασίας στην Κρήτη είναι λίγο καλύτερη, καθώς το θερμόμετρο θα κυμαίνεται στους 12-13 βαθμούς, ωστόσο υπάρχει έντονο ενδεχόμενο βροχόπτωσης.

Νέο κύμα κακοκαιρίας για 24 ώρες

Η Ζηνοβία μας δείχνει τα “δόντια” της για τα καλά καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιανό, νέο κύμα θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της 2ας Ιανουαρίου.

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν είναι σχεδόν οι ίδιες, οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι επίσης ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν έως και 8-9 μποφόρ (βοριάδες) με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάλι απαγορευτικά.

Η νέα κακοκαιρία θα αποδειχθεί πιο εξασθενημένη σε σχέση με τη «Ζηνοβία», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Υπάρχουν τρεις (3) μεγάλες διαφορές μεταξύ της «Ζηνιοβίας» που μας επηρέασε και της νέας κακοκαιρίας που έρχεται από το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου (δεν έχει βαπτιστεί ακόμη)

  • Η «Ζηνοβία» είχε μεγαλύτερη διάρκεια,
  • Η «Ζηνοβία» ήταν «εμπλουτισμένη» με περισσότερη υγρασία
  • Το βαρομετρικό χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο της «Ζηνοβίας» ήταν πολύ πιο ισχυρό

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να κατανοήσουμε ότι η νέα κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει θα αποδειχθεί πολύ πιο εξασθενημένη από την προηγούμενη.

Τοπικές χιονοπτώσεις στις ίδιες περιοχές

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις τοπικές χιονοπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι κατά βάση οι ίδιες διότι για άλλη μια φορά θα επικρατήσει Καιρός Βορείου Ρεύματος (ΚΒΡ). Άρα θα πρέπει να τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, στη συνέχεια στα ημιορεινά και τοπικά και χαμηλότερα στις εξής ακόλουθες περιοχές :

  • ΝΑ Θεσσαλία – Κυρίως Πήλιο
  • Κεντρο-ανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)
  • Εύβοια – Σποράδες
  • Κεντρο-ανατολική Πελοπόννησος
  • Τοπικά σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Κυρίως θα επηρεαστούν οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές και τοπικά τμήματα με χαμηλότερο υψόμετρο.

Παράταση των έκτακτων μέτρων για την κακοκαιρία απ’ τον Δήμο Αθηναίων

Λόγω ψύχους ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει τη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων.

Συγκεκριμένα, από τις 20.00 σήμερα έως και αύριο 1η Ιανουαρίου, στις 8 πρωί, αλλά και από τις 20.00 της ίδιας μέρας έως τις 8 το πρωί, μεθαύριο Πέμπτη, θα είναι ανοικτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας του Αγίου Παύλου και Πανόρμου, καθώς και ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.

Επίσης, σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» θα λειτουργεί υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος. Παράλληλα, συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα συνεχίσουν να διανέμουν σε άστεγους ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Ακόμη, σε 24ωρη βάση θα λειτουργούν και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια καθώς και η γραμμή επικοινωνίας 1595 για τυχόν έκτακτα περιστατικά εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα σε δρόμους και απαγορευτικά απόπλου

Photo: INTIMEnews