Η πρώτη συνέντευξη του Τσίπρα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές είναι εφ’ όλης της ύλης.

Η συνέντευξη του Τσίπρα στην ΕΡΤ αφορά μια σειρά από ζητήματα, δεδομένης και της νίκης της ΝΔ στην τριπλή εκλογική μάχη. Αναφορικά με το “θρίλερ” για την επίσκεψή του στον ΠτΔ, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι μια συνειδητή προσπάθεια για εκμετάλλευση μιας αυθεντικής δημοκρατικής ευαισθησίας.

Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει την δημοκρατική διαδικασία. Και αυτό δείχνει μια ευαισθησία συμβατή με την περπατησιά μου ως πολιτικός, κάθε φορά που βρέθηκε σε δύσκολα διλήμματα ζήτησα την κρίση του λαού

Όπως είπε δεν παραιτήθηκε, αλλά θα δώσει τη μάχη με καθαρό το δίλημμα για το ποιος θέλει να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν προανήγγειλε υπηρεσιακή Κυβέρνηση αλλά επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου», επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και όπως είπε τη Δευτέρα 10 του μηνός θα επισκεφτεί τον κ. Παυλόπουλο.

Η χώρα θα πάει συντεταγμένα στις εκλογές και μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προδίκαζε μια μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έντασης και πόλωσης και θα είχε επιβλαβείς συνέπειες για την οικονομία

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, κάποιες αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν ήδη έτοιμες και είχαν προανακοινωθεί , δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε την διεξαγωγή της νομοθετικής διαδικασίας για να ψηφιστούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ καθώς ακόμη και για τους Ποινικούς Κώδικες αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Για τα νομοσχέδια στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις, σημαντικές που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά μας και κάλεσε την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει.

Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να ασκήσει τα καθήκοντά της όπως ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος μέχρι την τελευταία στιγμή.Μέχρι να κλείσει η Βουλή θα είμαστε εκεί να παράγουμε νομοθετικό έργο προς όφελος της κοινωνίας και μέχρι τις εκλογές ασκούμε τα καθήκοντά μας.

Για τη νομοθετική διαδικασία απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε στη Βουλή να ψηφίσουν και τους Κώδικες και μια νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα προχωρήσουν, την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020 κάτι που κερδίσαμε ως Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. «Αφού συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης, τον καλώ να έρθει να ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι ένα θετικό μέτρο που κατάφερε η Κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό το έχουμε κερδίσει, έχει κατατεθεί στο stability program και το γνωρίζουν οι Θεσμοί. Είναι κάτι συμφωνημένο και είναι κάτι το οποίο προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια η ψήφος σου νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα», προσθέτοντας πως «όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει την διαφορά που πήρε τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με άδεια ταμεία και συμβιβάστηκε και πήρε την ευθύνη «με ασφάλεια να έχουμε ένα μείγμα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης των ανθρώπων που επιβαρύνθηκαν βαριά. Σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα εμείς λέμε με ασφάλεια ότι θέλουμε να οδηγήσουμε τον λαό μακριά από την κρίση».

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την Κυβέρνηση αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη. Παραδέχτηκε πως αναγκάστηκε να μοιράσει με δικαιοσύνη τα βάρη για να βγούμε από τη χαράδρα.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κάποιες τις έχουμε εφαρμόσει και εξαγγείλει, κάποιες άλλες αν εφαρμοστούν θα έχουν κόστος υπέρβασης γύρω στα 7 δις.  Αυτά τα 7 δις θα είναι ταυτόχρονα περικοπές

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η μείωση δαπανών που αναφέρει η ΝΔ είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία και η Παιδεία, η Εθνική Άμυνα και μια σειρά από επιδόματα, όπως το ΚΕΑ, οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης.

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων και έλεγε ‘γιατί να μην απολυθούν’, είναι οι απόψεις του τέτοιες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως πέφτει σε μια σειρά από αντιφάσεις.

«Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έχουμε ανάκαμψη αλλά το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κάνοντας έναν τύπου απολογισμό είπε πως ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν μια πολιτική που δεν ήταν δική τους.

«Τα 3 αυτά χρόνια εμείς σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα και είχαμε μια διαρκή αντιπαράθεση για να πετύχουμε νίκες. Και τις πετύχαμε», ενώ όπως είπε είναι υποχρέωση τους η μεσαία τάξη να έχει τον πρώτο λόγο στην ανάκαμψη καθώς έβαλε “πλάτη” στις δύσκολες στιγμές και τώρα δικαιούται στήριξη.

Το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κούρασης ενός λαού που στο τέλος της ημέρας είπε “δεν αντέχω” και το εισέπραξε το κόμμα που κυβερνά που κατάφερε να πετύχει εκεί που απέτυχαν άλλες Κυβερνήσεις

«Η διαφορά των 9.5 μονάδων είναι μεγάλη διαφορά και για αυτό ζήτησα την κρίση των πολιτών. Καλό είναι να δει κανείς, να συγκρίνει όχι ανόμοια πράγματα, τα αποτελέσματα των εθνικών με αυτά των εθνικών και των ευρωεκλογών με τα αντίστοιχα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας ενώ αναρωτήθηκε “το αποτέλεσμα αυτό είναι αντιστρέψιμο; Γυρίζει το παιχνίδι;”.

Αναφορικά με το ζήτημα της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο νόμος του 2010 προβλέπει με σαφήνεια ποια είναι  η διαδικασία για την εκλογή της ηγεσίας. Όπως διευκρίνισε, ορίζει μια διαδικασία που εκκινεί από τον Απρίλιο κάθε έτους που τελειώνει η θητεία των ανώτατων δικαστών. Αυτή η διαδικασία εκκίνησε κανονικά,όπως προβλέπει ο νόμος.

Εγώ αναρωτιέμαι Το βράδυ των εκλογών, λίγα δευτερόλεπτα μετά βγήκε ο κ. Βενιζέλος να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τη Δικαιοσύνη. Και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έγινε και κεντρικό θέμα της ΝΔ. Εγώ συνταγματολόγος δεν είμαι ζήτησα από τον κ. Καλογήρου και μου εξήγησε ότι με βάση το σύνταγμα έχω απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση η Κυβέρνηση να ορίσει και αν μη μείνει η Δικαιοσύνη ακέφαλη, λαμβάνονται υπόψιν την πολιτική ηθική του ζήτησα να προβεί σε μια κίνηση συναίνεση που αποδεικνύει πως δεν επιθυμούμε να αφήνεται να εννοηθεί ότι η Δικαιοσύνη είναι έρμαιο της εκάστοτε Κυβέρνησης

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Γιατί εκεί πήγαινε η συζήτηση. Ποιος θα βάλει τους δικούς του», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «ζήτησα από τον υπουργό να καλέσει ελάτε να αποφασίσουμε μαζί. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και απαντά την επόμενη μέρα: ‘όχι, δεν ερχόμαστε συναινετικά'”.

Όπως διευκρίνισε δεν υπάρχουν “δικοί μας και δικοί σας” στη Δικαιοσύνη και είναι ντροπή. «Τι κρύβει η στάση και θέση της ΝΔ; Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ΠτΔ ως θεσμός, έχει μια μεγάλη υποχρέωση, να είναι ο εγγυητής της ενότητας, του συντάγματος και της τήρησής του, να είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας των θεσμών. Ο κάθε ΠτΔ και ειδικά ο συγκεκριμένος θα πράξει με βάση τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητες. Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον ΠτΔ σε πολιτικές αντιδικίες. Στον ελληνικό λαό είναι ξεκάθαρο τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία

Ποια τα πιθανά αίτια του εκλογικού αποτελέσματος; Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν θέλει να υποπέσει στο ολίσθημα να αναδείξει δευτερεύουσες αιτίες, υπαρκτές μπροστά στις πρωτεύουσες που δεν έχουν να κάνουν με την κόπωση ενός μεγάλο μέρους της κοινωνίας, τις προσδοκίες, τις άμεσες αλλαγές στη ζωή…

Οφείλω να παραδεχτώ πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν γενναία και δύσκολη απόφαση αλλά είναι περήφανος που πήγα κόντρα για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως ήταν μια δύσκολη πολιτική απόφαση «που προκάτοχοί μου δεν θα τολμούσαν να την πάρουν», ενώ επισήμανε πως είχε επίπτωση πανελλαδικά.

Δημιούργησε ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ανάσα, την ανάκαμψη, την ελπίδα για τον τόπο. Μας έκανε ζημιά σε πανελλαδικό επίπεδο

«Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας αλλά δεν θα μπορούσε να συμβεί λόγω της συγκυρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Γυρίζει το παιχνίδι; Ο κ. Τσίπρας είπε πως το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες και θα γεμίσουν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. «Στα χέρια των πολιτών είναι το αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως “δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα είναι άδειες οι κάλπες”.

Είναι μια άλλη αναμέτρηση, έχει ως βασικό διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια και με ποιο σχέδιο, με ποιο πρόγραμμα και σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και ξεκινά από την αρχή

Στο ερώτημά σας αν γυρίζει θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου «Και όμως γυρίζει».

Φοβάμαι ότι αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, που πρεσβεύει η ΔΝ, θα γυρίσουμε στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-2014 και είναι κρίμα για τη χώρα

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η ΝΔ θα μας ρίξει ξανά στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ, ενώ αναφέρθηκε στις “τρύπες” και τα κενά για το μοντέλο Πινοσέτ που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο μόνος που κέρδισε από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως όλα τα άλλα κόμματα “εξαφανίστηκαν”. «Όποιος πάρει τις 50 έδρες (σ.σ.: του πρώτου κόμματος) θα σχηματίσει κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε πως η 7η Ιουλίου θα βγάλει κυβέρνηση και δεν θα πάμε σε επαναληπτικές, αλλά διατύπωσε ξανά το δίλημμα για το αν θα είναι μια προοδευτική Κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που θα μας πάει πίσω.

Θα ήμουν ευτυχής αν η αποχώρηση Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής ενός κόμματος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο και έχουμε εκφράσει τη διάθεση συνεργασίας από τη δική μας πλευρά, η οποία παραμένει ανοιχτή

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται γιατί φοβάται ο κ. Μητσοτάκης το debate μεταξύ τους, κάτι που όπως είπε αδικεί τον ελληνικό λαό αλλά κάνει κακό και στον ίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Δώστε μου ισχυρή εντολή | Τα επόμενα βήματα