Η πρόταση του Καμμένου για την ευθύνη των υπουργών

LIKE US ON FACEBOOK

Πρόταση για την ευθύνη των υπουργών κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

H πρόταση του Καμμένου και των ΑΝΕΛ αναφέρει συγκεκριμένα πως προτείνεται μέλη της Κυβέρνησης ή υφυπουργοί να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

Η πρόταση νόμου έρχεται εν μέσω εξελίξεων για το σκάνδαλο Novartis, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά και το ζήτημα της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, μια υπόθεση για την οποία ο Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει να καταθέσει ως απλός πολίτης.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, «το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ΄ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει: «Καθώς η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών ορίζει ότι «πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού από το κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή», προτείνεται τα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ:

Πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σταθερή και επαναλαμβανόμενη θέση του Κινήματος, η οποία έχει κατατεθεί και κατά την διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Photo: Nikos Libertas / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved