Ξεκινάνε τα γυρίσματα στην Αθήνα, για τη νέα κινηματογραφική ταινία του Κώστα Γαβρά, η οποία θα είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Ενήλικοι στο δωµάτιο».

Η επιθυμία της μεταφοράς του ομότιτλου βιβλίου στις μεγάλες οθόνες, είχε εκφραστεί εδώ και πολλούς μήνες πριν, από τον Γ.Βαρουφάκη, ταυτόχρονα µε την επιλογή του διεθνούς δηµιουργού να γυριστούν πολλές από τις σκηνές σε ελληνικό έδαφος. Η επίσηµη ανακοίνωση της έναρξης των γυρισµάτων στην Αθήνα, για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, του «Ενήλικοι στο δωµάτιο» ή «Adults In The Room», συνοδεύεται από μια επεξηγηματική δήλωση.

Ο Κ.Γαβράς, κατεξοχήν εκπρόσωπος του πολιτικού σινεµά εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στα 86 του χρόνια, με ακόµα µια κινηµατογραφική περιπέτεια, επτά χρόνια µετά το «Κεφάλαιο».

Δίνει µια ιδέα της σεναριακής προσέγγισης στα γεγονότα που περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών στο οµότιτλο βιβλίο του σε ό,τι αφορά στις κρίσιµες διαπραγµατεύσεις της Ελλάδας µε τους Ευρωπαίους εταίρους της το 2015, και μας προδιαθέτει για το τι θα παρακολουθήσουμε.

Ο ίδιος δηλώνει:

Έχω µία µεγάλη πρόκληση µπροστά µου: Να µη σας απογοητεύσω. Πρόκειται για την ιστορία µιας χώρας και του λαού της, παγιδευµένων σε ένα δίκτυο εξουσίας – τον φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται µια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή

Τα γυρίσµατα της ταινίας θα ολοκληρωθούν σε 12 εβδοµάδες και εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο.  Το παιχνίδι των ρόλων και τα στοιχήματα για το ποιος θα υποδυθεί ποιο πολιτικό πρόσωπο συνεχίζονται.

Το ελληνικό καστ απαρτίζεται από τους Χρήστο Λούλη, που έχει ήδη αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι θα υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούµη, που πιθανό θα παίξει τον Αλέξη Τσίπρα, ∆ηµήτρη Τάρλοου στον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χρήστο Στέργιογλου, Θάνο Τοκάκη, Θέµη Πάνου και Βαλέρια Γκολίνο σε µία guest εµφάνιση για τις ανάγκες του ρόλου της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ∆ανάης Στράτου.

Στο διεθνές καστ πρωταγωνιστική θέση κατέχει ο Γερµανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ , γνωστός από τις «Οι ζωές των άλλων», µε τον οποίο ο Κώστας Γαβράς έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν σε ταινίες όπως το αντιναζιστικό «Αµήν».

Φήμες θέλουν τον Ούλριχ Τουκούρ να υποδύεται τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ενώ το υπόλοιπο σωματείο να βασίζεται στον Ολλανδό Νταν Σούρµανς, τη Γαλλίδα Ζοσιάν Πινσόν ,η οποία είναι πιθανό να έχει τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ, και τους Γάλλους ηθοποιούς Ορελιάν Ρεκουάν και Βενσάν Νεµέτ, τον Αυστριακό Κορνίλιους Οµπόνια, τον ∆ανό Χένρικ Μπιρτς και τον Ιταλό Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Στο πλευρό του ο Κώστας Γαβράς, εκτός από τη σύζυγό του Μισέλ Ρέι-Γαβράς, σταθερό του στήριγμα στην παραγωγή των ταινιών του, έχει τον καταξιωµένης φήμης διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, γνωστό από την δουλειά του στα φιλµ του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη, τον Σπύρο Λάσκαρη στην καλλιτεχνική διεύθυνση, τον Αγη Παναγιώτου στον σχεδιασµό των κοστουµιών και τους Αρσένη Πολυµενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα ως πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη.

νέα ταινία του Κώστα Γαβρά

Από ελληνικής πλευράς, στην παραγωγή του «Ενήλικοι στο δωµάτιο» συµµετέχει η Odeon του Μάνου Κρεζία, με χρέη παραγωγού, και τη διεύθυνση της εκτέλεσης παραγωγής έχει αναλάβει ο Κώστας Λαµπρόπουλος. Στη Γαλλία συµπαραγωγοί είναι το δίκτυο France Télévisions και η εταιρεία Wild Bunch, που θα αναλάβει τα δικαιώµατα διανοµής στη Γαλλία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Κώστας Γαβράς στη δήλωσή του προς τον ελληνικό Τύπο αναγνωρίζει τα οφέλη του cash rebate, του νέου προγράµµατος του ΕΚΟΜΕ που έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεισφορά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης στη σύστασή του. Η αναγγελία της έναρξης των γυρισµάτων της εν λόγω ταινίας προστίθεται στα γυρίσµατα του φιλµ «Born to Be Murdered», της αµερικανοϊταλικής συµπαραγωγής του Φερντινάντο Τσίτο Φιλοµαρίνο, που γυρίζονται σε σε μέρη της Ελλάδας, συµπεριλαµβανοµένης της Αθήνας.

Διάβασε επίσης:

O Moscovici «την λέει» στον Βαρουφάκη για το βιβλίο του: Θα έπρεπε να λέγεται «παραμύθια για παιδάκια»