Τι άλλαξε και ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας στο σκάνδαλο της Novartis μετατράπηκε σε κατηγορούμενο;

Εν μέσω αντικρουόμενων πυρών βρίσκεται και πάλι η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis μετά την ανατροπή που επέφερε η ποινική εμπλοκή του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα, συμβούλου πρώην υπουργών Υγείας, καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε «βραδυφλεγή» βόμβα για την πορεία της υπόθεσης. Tι ακριβώς έγινε με τη νέα κατάθεση για την υπόθεση Novartis;

Η ποινική δίωξη του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα έφερε τα πάνω-κάτω στην έρευνα μιας και αποτελεί τουλάχιστον ασυνήθιστο γεγονός για την ελληνική πραγματικότητα, η οποία ούτως ή άλλως μοιάζει  ασυνήθιστη στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δέχονται ομοβροντία αμφισβήτησης οι καταθέσεις αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την αξιοπιστία, αλλά και τη νομιμότητα τους. .

Κεραυνός εν αιθρία ή αναμενόμενη εξέλιξη;

Η απώλεια της… ασφάλειας του προστατευόμενου μάρτυρα και η  μετατροπή του αίφνης σε κατηγορούμενο, μπορεί να προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη αλλά για τις δικαστικές αρχές έμοιαζε προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει μετά την τουλάχιστον μία κατάθεση που έδωσε πριν από μήνες προστατευόμενος μάρτυρας, μιλώντας για την ενεργή του ανάμιξη στη διακίνηση του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της NOVARTIS. Ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης είπε χθες στον ΣΚΑΪ πως τον υπέδειξε ως αποδέκτη δωροδοκίας με ποσό 120.000 ευρώ.

Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα δε φαίνεται να συνδέουν τα χρηματικά ποσά που του καταλογίζονται με άλλο  πρόσωπο και δη υπουργό, κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η συνολική πορεία του χρήματος που φέρεται να παρέλαβε.

Αν και οι εισαγγελικές αρχές τηρούσαν επιφυλακτική στάση απέναντι του, θεωρώντας ότι ενώπιον τους είχε πει μόνο τη μισή αλήθεια και όχι όλη αφού έτσι θα ενοχοποιούσε και τον εαυτό του, εν τούτοις τηρούσαν στάση αναμονής, συλλέγοντας περαιτέρω στοιχεία για τον μέχρι τότε προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».

Διαβάστε τη συνέχεια στο dikastiko.gr

Διαβάστε ακόμα:

Μη άσκηση δίωξης -λόγω αναρμοδιότητας- και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis