Πολλή συζήτηση γίνεται γύρω απ’ τα Λατινικά μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να τα καταργήσει απ’ τις Πανελλήνιες. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για ν’ ανασταλεί η απόφαση. Τι δηλώνει ο υπουργός Παιδείας;

«Πιθανό τα Λατινικά να διδάσκονται πλέον στην Α’ ή Β’ Λυκείου», ήταν η νέα δήλωση Γαβρόγλου για τα Λατινικά στο Λύκειο.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Epsilon, ο υπουργός Παιδείας άφησε μ’ αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο το μάθημα των Λατινικών να διδάσκεται και να εξετάζεται πλέον στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου.

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως είναι ανοικτός στην πρόταση τα Λατινικά να διδαχθούν σε μια άλλη τάξη πλην Γ’ Λυκείου, όπου αναμένεται να αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία, βάσει της πρότασης για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Σημειώνεται πως η απόφαση για κατάργηση της διδασκαλίας των Λατινικών στη Γ Λυκείου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ακόμα κι από ακαδημαϊκούς του εξωτερικού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει και η συλλογή υπογραφών με αίτημα της ανάκλησης της απόφασης για την κατάργηση των Λατινικών στην Γ’ Λυκείου.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εξέδωσε κείμενο, στο οποίο και τοποθετείται επί του ζητήματος, κι έχει ήδη συγκεντρώσει 4.300 υπογραφές.

Οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου που είχε ανακοινώσει ο Κ. Γαβρόγλου

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου, οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις, ώστε να αντιστοιχεί η κάθε μια σε κάθε ένα επιστημονικό πεδίο.

Πιο αναλυτικά:

  • Αντικαθίσταται το μάθημα των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
  • Το μάθημα ΑΟΘ εμπλουτίζεται για να αναδειχθεί και η κοινωνική διάσταση της οικονομίας.
  • Κάθε ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα που θα εξεταστούν και είναι τα ίδια μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριο.
  • Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. Κανένα μάθημα δεν θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλο.
  • Γενικά, προβλέπονται 3 υποχρεωτικά μαθήματα: Μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας (6 διδακτικές ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες).
  • Στο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται 2 ώρες επιπρόσθετες για τα μαθήματα επιλογής και μπορεί να είναι τα ειδικά μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές (για παράδειγμα το Σχέδιο ή μια ξένη γλώσσα).
  • Η κάθε ομάδα προσανατολισμού θα έχει μόνο 3 μαθήματα από 6 ώρες το καθένα.

Διαβάστε ακόμα:

Αλλαγές στο Λύκειο και νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια

Photo: EUROKINISSI