Η μπάλα στο γήπεδο της Ε.Ε. | Θα αποφασίσει εάν δέχεται την παράταση του Brexit

LIKE US ON FACEBOOK

Μετά από 2,5 χρόνια, οι βουλευτές της Βρετανίας αποφάσισαν πως πρέπει να καθυστερήσει η έξοδος απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Τώρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ε.Ε., η οποία καλείται να αποφασίσει εάν δέχεται την παράταση του Brexit κι αν ναι, με ποιους όρους.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το BBC, δεν μπορεί η Βρετανία απλά να παρατείνει την προθεσμία με «το πάτημα ενός κουμπιού». Θα πρέπει να παρουσιάσει στους «27» της Ε.Ε. πειστικά επιχειρήματα, με το μεγάλο αγκάθι να αναμένεται να είναι ο χρόνος της παράτασης.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο: Η βρετανική Βουλή αποφάσισε την αναβολή του Brexit για τις 30 Ιουνίου, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα περάσει μία συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Η μόνη συμφωνία αυτή τη στιγμή είναι εκείνη που απέρριψαν την Τρίτη οι βουλευτές για δεύτερη φορά.

Τονίζεται πως στην ψηφοφορία της Πέμπτης, 412 βουλευτές ψήφισαν να δοθεί παράταση στο Brexit, ενώ κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης είχαν απορρίψει ένα άτακτο Brexit, μια αποχώρηση δηλαδή από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Η Μέι απλώς ελπίζει πως ακόμα κι όσοι απορρίπτουν τώρα τη συμφωνία, τελικά θα την ψηφίσουν καθώς θα φοβηθούν μια παρατεταμένη αναβολή.

Παράλληλα, ελπίζει να λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες θα πείσουν το DUP να στηρίξει τη συμφωνία της.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποκάλυψε στα Μέσα πως θα απευθύνει έκκληση στα μέλη της Ε.Ε. να παραμείνουν ανοιχτοί στην ιδέα για μια παράταση από τη μεριά της Βρετανίας, αν χρειαστεί χρόνος να επανεξετάσουν τη στρατηγική για το Brexit.

Διαβάστε ακόμα:

Προς παράταση το Brexit | Η απόφαση της Βουλής

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved